BUNDAN tam 81 yıl önce, Antep fıstığı üretimi düşünülerek sadece Türkiye’de üretilip satılmaya başlanan Nestle’nin ‘Damak’ı yurtdışına açılmaya hazırlanıyor.
ABD’de satılacak çikolatanın bir sonraki adresi Suudi Arabistan olacak.
TÜRKİYE’de doğup büyüyen bir ürün, yurtdışına açılmaya hazırlanıyor. Nestle’nin 81 yıl önce üretmeye başladığı Antep fıstıklı çikolata ‘Damak’ yakında Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek. Damak daha sonra Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer ülkelere de satılacak. Nestle Türkiye CEO’su Reinhold Jakobi, 1933 yılında Türkiye’de üretilmeye başlanan ‘Damak’ın her ülkede satılabileceğine inandığını söyledi. ‘Damak’ın Ortadoğu başta olmak üzere bazı pazarlara açılacağını söyleyen Jakobi, “Damak çok orjinal bir ürün. Amerika pazarında satışa sunulması için hazırlıklarımız bitmek üzere. Suudi Arabistan’da ise hediye paketi şeklinde bir satış modeli düşünüyoruz. Üretim yine Türkiye’de olacak ve Nestle bu ürünleri Türkiye’den ihraç edecek” diye konuştu.
KABUK DEĞİŞTİRDİ
2.5 yıldır Türkiye’de görev yaptığını ancak öncesinde Türkiye’yi tanıma fırsatı yakaladığını söyleyen Jakobi, “2013 yılını 1.7 milyar TL ciro ile tamamladık. Türkiye’de iki haneli büyüme rakamlarıyla ilerlemeye devam ediyoruz. Ben göreve başladıktan sonra bir kabuk değiştirme modeli uygulamaya başladık. Ürettiğimiz ürünleri, satış kanalları her şeyi gözden geçirip daha verimli hale getirmek için çalıştık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
ORTAK DEĞER YARATMAK
Bir şirketin ancak toplum için değer yaratırsa uzun vadede başarılı olabileceğini ve paydaşları için değer yaratabileceğine dikkat çeken Reinhold Jakobi, “Biz buna Ortak Değer Yaratmak diyoruz. Ortak Değer Yaratmak yönündeki çalışmalarını ve yatırımlarını beslenme, su ve kırsal kalkınma olmak üzere üç alana yoğunlaştırdık, çünkü faaliyetlerimizin temelini oluşturan bu alanlar, değer zincirimiz için hayati önem taşımakta” diye konuştu. Nestle Türkiye’de Antep fıstığı için hayata geçirdiği bir projenin benzeri dünyada kahve ve kakaonun sürdürülebilirliği için yürütüyor. Bunun için eğitimin yanı sıra yüksek verimli tohumlar da veriliyor. Jakobi, “Böylelikle hem tedarikçilerimiz olan kırsal toplulukların kazançlarının devamlılığını ve refah düzeylerinin yükselmesini teminat altına alıyoruz hem de hissedarlarımız için değer yaratıyoruz” yorumu yaptı.
Damak adı nereden geldi
Yıl 1933. Türkiye’nin önemli bir tarımsal değili olan Antep fıstığını değerlendiren Nestle uzmanları Türk tüketicilerin damak zevkine uygun bir çikolata üretiyorlar. Çikolatayı farklılaştıran fıstık aynı zamanda Şam fıstığı olarak da anılıyor. Hem Türkçe olması hem de bu fıstığı çağrıştırması nedeniyle Şam’ın Avrupa dillerindeki adı olan Damascus’u çağrıştıracak bir isim bulunuyor: DAMAK Günümüzde Türkiye’de her saniye 1 paket Damak tüketiliyor. Damak için Nestle’nin yıllık toplam fıstık alımı 500 ton. Nestle, Türkiye’de fıstık üretimini ve verimini artıracak proje yürütüyor. TEMA ile birlikte gerçekleştirilen ‘Fıstığımız Bol Olsun Projesi’ ile ağaç başına verimlilikte yüzde 49 artış sağlandı. Ayrıca çıtlama oranında da yüzde 24’lük artış yaşandı. Türkiye, Antep fıstığı üretiminde dünya sıralamasında İran ve ABD’nin ardından üçüncü sırada.
Rakamlarla Nestle Türkiye
Nestlé Türkiye, Bursa Karacabey ve Kestel ile İstanbul ve Sakarya’daki toplam 4 fabrikada üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye’de satılan ürünlerin yüzde 92’si Türkiye’de üretiyor. Türkiye’de her yıl 100 milyon TL yatırım (son 6 yılda) yapıyor. 2013’te, 22 milyon TL’lik yatırım ile Suudi Arabistan’a ihraç etmek üzere MAGGI bulyon için iki üretim hattı oluşturdu. Bölgedeki 33 ülkeye ihracat yapılıyor. Türkiye’de üretilen kahvaltılık gevreklerin %30’u Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bulunan 14 ülkeye ihraç ediliyor. NESCAFE 3’ü 1 arada ile birlikte, NESQUIK, Nestlé çikolata, Nestlé Kahvaltılık Gevrek ve MAGGI bölgedeki 33 ülkeye ihraç ediliyor. Doğrudan istihdam edilen 3.800 kişi ve dağıtımcılar ile birlikte 7.000’in üzerinde çalışan var. Üst düzey yöneticilerin %50’si kadınlardan oluşuyor.