Tarımda çalışan çok, ekonomiye katkı çalışan sayısına göre düşük
Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
Mart ayı istihdam rakamlarına göre, ücretli ücretsiz, kayıtlı kayıtsız toplam çalışan nüfus 25 milyon 583 bin kişi. Bunların 17 milyon 979 bini, yüzde 70‘i erkek, yüzde 30’u 7 milyon 604 bini kadın.
Çalışan 25 milyon nüfusun yüzde 21’i tarımda, yüzde 21’i sanayide, yüzde 7’si inşaat kesiminde, yüzde 51’i de hizmet sektörlerinde çalışıyor.
Çalışan insan üretir. Çalışanların üretimi, milli gelire katkılarıyla ölçülür.
2014 yılının ilk 3 ayına ait milli gelir rakamları açıklandı.
Yılın ilk 3 ayında, tarımda çalışan ve çalışanların yüzde 21’ini oluşturan 5 milyon 315 bin kişinin milli gelire katkısı sadece yüzde 3.7 oldu.
Buna karşılık sanayide çalışan ve gene nüfusun yüzde 21’ini oluşturan 5 milyon 365 bin kişi toplam milli gelirin yüzde 16.5’luk bölümünü üretti.
Çalışan sayısı aynı. Tarımdakilerin toplam üretime katkısı yüzde 3.7 iken, sanayide çalışanların katkısı yüzde 16.5 oranında. Neredeyse 4.5 kat fark var. 2013 yılının tümünde milli gelirde tarımın payı yüzde 7.4 iken, sanayin payı yüzde 15.3 idi. Fark daha azdı.
Neden tarım ve sanayide aynı sayıda insan çalışırken tarımda kişi başı üretim düşük?
Bunun değişik nedenleri var: En önemli neden, tarımda çalışanların büyük bölümünün ücretsiz aile işçisi olması.
Ücretsiz aile işçileri tarımda çalışan sayısını artırıyor. Diğer önemli nedenler tarım ürünlerinde katma değerin düşük olması. Tarım ürünlerinin değer kazanmaması. Tarımda verimin düşüklüğü. Tarım işletmelerinin küçük olması nedeniyle makineleşmeye geçilememesi.
Ne olursa olsun, neticede tarım işsizliğin azalmasına yol açıyor ama, tarımda çalışanların büyük bölümünün çalışmadan çalışır gibi göründükleri anlaşılıyor.
Sanayileşmiş ülkelerde istihdam ile ilgili değerlemeler yapılırken işte bu nedenlerle; (1) Tarım dışı sektörlerde iş imkanlarının ne kadar arttığına bakılıyor. (2) Ücretli çalışanların sayıları dikkate alınıyor.
Mart ayı itibariyle tarımda çalışan 5 milyon 315 bin kişinin 4 milyon 277 bini, yüzde 80’i kayıt dışı.
Tarımda ücret ve yevmiye ile çalışanların sayısı sadece 416 bin. Onların da yüzde 77’si kayıt dışı.
Bitmedi. Tarımda çalışanların yarısı, 2 milyon 617 bin kişi ücretsiz aile işçisi.
Özetle görülüyor ki, tarım sektörü, işsizlik oranının yüksek görülmesini önlüyor. Çok sayıda insana uğraşı imkanı sağlıyor ama, çalışan sayısı kadar ekonomiye katkıda bulunamıyor.
http://www.dunya.com/ |