Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN

 
Ramazan Bayramı
 
[email protected]

 
 
Pazartesi günü Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı kutlayacaklar. Bayram “sevinç günü” demektir. Toplu kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin, barışın, huzurun göstergesidir.

Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştırır. Dargınlıkları ortadan kaldırır. Kardeşlik duygularını güçlendirir.

Dini anlatım ile “bayramlar Allah’ın mü’min kullarına birer ziyafet günüdür.” Kuran - ı Kerim’de Ramazan ve Kurban bayramlarına ait bir işaret yoktur.

Kuran - ı Kerim’de “bayram” ifadesi sadece bir surenin bir ayetinde, bir kelime olarak yer almıştır. “Maide” suresinin 114 numaralı ayetinde yer alan ifade şöyledir: “Meryem oğlu İsa, “Allahım, rabbimiz. Bize ve bizden sonra geleceklere bayram ve senden bir delil olarak bir sofra indir. Bizi rızıklandır sen rızık verenlerin en hayırlısısın” dedi.”

Bu anlatımın, İsa’nın son akşam yemeği sofrası ile ilgili bir anlatım olduğu üzerinde fikir birliği vardır. Ramazan ve Kurban bayramları ile ilgili düzenlemeler “hadis”lerde yer alır.

Hadislerde nakledildiğine göre, Hazreti Muhammed, Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde, Medine’de yaşayan İran asıllıların “Nevruz” ve “Mihrican” kutlamalarından etkilenmiştir. Bu folklorik kutlamaların İslam cemaatinde “ümmetin tevhidi”- ne ters düşeceğini, Ramazan ve Kurban kutlamalarının bu kutlamaların yerini almasını buyurmuştur. Otuz Ramazan orucundan sonra Müslümanlar yeme - içme rahatlığını Ramazan Bayramı olarak kutlamaktadır.

Yapılan bayram merasim ve şenliklerinin bir kanun ile tanzimi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın eseridir.
İstanbul’da Ramazan Bayramı ziyaretlerinde şeker ikramı adet olduğundan bu bayrama Türkler “Şeker Bayramı” derler.

Bayramlaşma namazdan sonra ziyaretler ile birlikte yapılır. Çocuklara büyükleri tarafından hediyeler (genelde mendil) dağıtılır. Sayın okuyucularım bayramların şekli yanı dışında derin manası vardır. Bayramlar insanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, dostluk ve kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bu günlerde yaşlılar, büyükler, güçsüzler, fakirler hatırlanmak ister. Bu günlerde ölmüşleri anmak, onlar için dua okumak, mezarlarını ziyaret etmek sevaptır.

Ramazan Bayramı’nızı şimdiden kutlarım sayın okuyucularım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tevfik GÜNGÖR, bayram, ramazan bayramı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız