Türk-İş’in gıda enflasyonu % 16.35, TÜİK’te ise % 12.56
Olayların içinden | Güngör Uras [email protected]
Türk-İş, 27 yıldan bu yana çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yükünü belirlemek için her ay “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması yapıyor. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için yapılması gereken en az harcama tutarını belirliyor. Türk-İş’in yaptığı çalışmanın 2014 Temmuz ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1177 liradır. 2014 Temmuz ayında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyledir:
Yılın ilk yedi ayı itibariyle fiyatlardaki artış oranı yüzde 8.85.
Gıda enflasyonunda on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 16.35.
12 Aylık ortalama fiyat artışı oranı yüzde 12.22.
TÜİK’in TÜFE’ye göre ise “gıda ve alkolsüz içecek “fiyatları şöyle değişmiştir:
Yılın ilk yedi ayında fiyat artış oranı yüzde 8.25.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık fiyat artış oranı yüzde 12.56.
12 Aylık ortalama fiyat artış oranı yüzde 11.11.
Yoksulluk sınırı... Gıda harcamaları önemlidir ama insanların hayatlarını devam ettirebilmesi için gıda harcaması yanında giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapmaları zorunlu diğer harcamalar da var. Bu harcamaların asgari tutarı “Yoksulluk Sınırı”nı belirliyor. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) Temmuz ayında 3834 lira oldu.
Gelir fiyatın gerisinde Acaba açlık ve yoksulluk sınırı 2013 Temmuz’undan bu Temmuz ayına yüzde 16.35 oranında artarken, işçinin, memurun, emeklinin geliri ne kadar arttı. Türk-İş araştırmasında bu konuda da bilgi var. Temmuz ayı itibariyle açlık ve yoksulluk sınırı yüzde 16.35 artarken, asgari ücret artışı yüzde 10.86, en düşük memur maaşı artısı yüzde 8.35, en az işçi ve Bağ-Kur emeklisi aylığı yüzde 9.15, memur emeklisi aylığı ise yüzde 13.33 arttı. İşte bu nedenle enflasyon işçi, memur, emekli kesimini eziyor. Özetle, Türk-İş’in temmuz ayı itibarıyla yıllık yüzde 16.35 olarak belirlediği gıda enflasyonu, TÜİK’in enflasyon hesabında yüzde 12.56 iken (daha da küçük iken), gıda fiyatlarındaki artışın rüzgârında genel enflasyon oranının yükselişini perdelemek arayışında, gıdanın toplam enflasyonu etkileme gücünü ufaltma arayışı, gerçeği gizlemek arayışından başka bir şey olamaz.
http://www.milliyet.com.tr/ |