Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Ocak 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Geçen yılın haziran ayından bu yana altın talebi zayıfladı

 
 

 Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
 gungoruras@superonline.com
 
 
 
 
 
Bu yılın ilk 6 ayında 49.5 ton altın ithal ettik.

Geçen yılın ilk 6 ayında altın ithalatımız 179.5 ton idi. İkinci yarıda da 122.7 ton altın ithal etmiştik. Yıllık ithalat 302.3 ton olmuştu.

İthal edilen altının önemli kısmı darphanede ziynet ve sikke altın haline getiriliyor. Saklama amacıyla satın alınan altın talebinin göstergesi, darphanenin sikke ve ziynet basımında kullandığı altın miktarı oluyor. Geçen yıl ilk 6 ayda darphanede 68 ton altın kullanılmıştı. Bu yıl ilk 6 ayda darphanede 25.5 ton altın, sikke ve ziynet altınına dönüştürüldü. Bu yılın ilk 6 ayında darphanenin piyasaya verdiği sikke ve ziynet altını ağırlık olarak 2013 yılında aynı sürede piyasaya verilen altının ağırlığının yarısından da az.

Halkın altın talebinde gene yılın haziran ayından bu yana yavaşlama var. Acaba altın talebi önümüzdeki günlerde artar mı? Genelde harman sonu düğün ve sünnet döneminde altın talebinin arttığına inanılır.

Fakat geçmiş yıllarda sikke ve ziynet altını talebinin yılın ilk yarısındaki canlılığını ikinci yarıda kullanmadığı görülüyor. Acaba halkımızın altına ilgisi mi azaldı? Yoksa altın alacak para mı bulunamıyor? Yoksa altın fiyatlarındaki oynama mı halkı korkutuyor?

Altın fiyatları iniyor, ama bir süre sonra gene yükseliyor. Altının TL olarak gramı ve çeyrek altının TL fiyatı yıl başından bu yana belli bir koridorda oynadı durdu. Dünya piyasalarında altının onsu şimdilerde 1.300-1.325 dolardan işlem görüyor. Geçen yılın mayısında 1.408 dolarken, haziranında 1.201 dolar olmuş, temmuzunda 1.325 dolara, ağustosunda 1.413 dolara yükseldikten sonra aralıkta 1.190 dolara kadar gerilemişti.

Bizde çeyrek altın yılbaşında 134.8 TL. idi. 14 martta 161.4 TL oldu. 6 haziranda 137.6 TL. ya geriledi.

Şimdilerde 148-150 TL dolayında. Gram altın fiyatları hem dünyadaki altın fiyatının, hem de dolardaki değer artışının etkisinde oluşuyor. Yılbaşında altının gramı Kapalıçarşı’da 84.1 TL’den satılıyordu. 23 Ocak’ta 93.1 TL, 3 Mart’ta 96.4 TL, 14 Mart’ta 99.2 TL olduktan sonra 6 Haziran’da 84.5 TL’ye geriledi ama şimdilerde gene 91 TL dolayında.

Özetle altın fiyatları iniyor, çıkıyor. Günlük ve kısa dönemli alım satımlarla altından para kazanmak mümkün değil. Fakat altın fiyatının aşağılarda olduğu dönemlerde, uzun vade için, güvence olarak, saklamak niyetiyle altın satın alanlar pek kayba uğramıyor.










http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
19.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tevfik GÜNGÖR,altın
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız
 
       
Loading...