Ortaköy’deki eczaneye girdim. Bir kutu ekinezya almak istediğimi söyledim.
Eczacı, “Özür dilerim. Domuz gribi paniğine kapılan halkımız sadece ekinezyayı değil, sağdan soldan duyduğu çok sayıda ilacı kapıştı. Bu eczanede değil başka eczanelerde de ekinezya bulamazsınız. Ecza dolapları gereksiz ilaçlarla doldu. İnsanlar gereksiz yere önemli miktarda harcama yaptı” dedi.
İşe yarıyor mu yaramıyor mu bilemiyorum ama uzun yıllardır kış aylarında soğuk algınlığına karşı vücudumun bağışıklık sistemini artırmak için ekinezya (echinecea) isminde bir haptan yutuyorum. Bu hap reçetesiz satılan bir bitki özü. Kızılderililerin “Koni Çiçeği” denilen sarı papatya benzeri bir bitkiyi ezerek elde ettikleri doğal ilacın yararlı olduğu, laboratuvar deneylerinde anlaşılınca 1950’den bu yana ekinezya ticari olarak tıbbi laboratuvarlarda üretilmeye başlanmış. Ben de dost tavsiyesi ile ekinezyaya alıştım. Her eczanede bulunuyordu, 100 tabletlik şişesi 35 TL’ye satılıyordu. Merak ettim. Başka eczaneleri de dolaştım. Eczacılara halkımızın domuz gribi paniğinde hangi ilaçları satın aldığını, eczanelerde hangi ilaçların bulunmadığını öğrenmeye çalıştım.
Halk panikte Domuz gribi paniğinden önce her eczanede bulunan ve 18 TL’ye satılan “Fluarix” grip aşısı, 33 TL’ye satılan “Pneumo 23” zatüre aşısı yağma edilmiş. “Tamiflu”diye grip olanlara doktorların reçete ile verdikleri bir ilaç varmış. Kutusu 45 TL olan bu ilacın domuz gribinin ölümcül etkisini ortadan kaldırdığını duyanlar eczanelerde ne kadar var ise kapışmış. Köpüren C vitamini tabletleri (8 TL) Umca (18 TL) İmuneks (25 TL) Pelenza (35 TL) Sedergine (4 TL) Tantum sprey (5 TL) Tanflex sprey (5 TL) de kapışılan ilaçlardanmış. Halk ihtiyacı olsun olmasın el dezenfektanına, ne işe yaradığı belli olmayan maskelere ve her türlü C vitamini tabletlerine de bol para harcıyormuş. Yazık değil mi bu insanlara... Son günlerde iki bakanımız Türk halkının kafasını allak bullak etti. Tarım Bakanı, GDO işini arapsaçına döndürdü. Halkımız, ne yiyeceğini şaşırdı. Sebze ve meyve yemeye bile korkuyor. Sağlık Bakanı domuz gribinde halkın kafasını karıştırdı... Halkımız panik halinde... Uzmanlar halkı aydınlatmıyor Bir yanda domuz gribi aşı kampanyası var. Öte yanda halkımıza neyin doğru, neyin yanlış olduğunu doğru dürüst anlatan yok. - Türkiye’ye ithal edilen aşının yan etkileri, kısa ve uzun dönemde olası riskleri nelerdir? Kimse anlatmıyor. -Kimler risk grubundadır. Mutlaka aşı olmaları gerekir? Kimlerin aşı olmaması gerekir? Açıklık yok. Ama bilinen bir şey var: Domuz gribi bazı kimseler için çok tehlikeli. Hayati riski olan bir hastalık. Aşıyı (yan etkileri konusundaki endişelere rağmen) bir çırpıda kötülemek mümkün değil. Bu kafa karışıklığı ile günler geçiyor. Özellikle okulda çocuğu olanlara ve bağışıklığı zayıf olanlara birilerinin bir şeyler söylemesi gerekiyor. Aşının riski nedir? Yararı nedir? Türkiye’de elliyi aşkın Tıp Fakültesi var. Araştırma, geliştirme sorumluluğunu taşıyan üniversite hastaneleri var. TÜBİTAK var. Buralarda çok sayıda yetişmiş uzmanlarımız var. Onların sesi çıkmıyor. Konuya yabancı olan biz medya çalışanları, neyin ne olduğunu öğrenerek halka anlatmaya çalışıyoruz.
Güngör Uras
http://www.milliyet.com.tr/ |