İhracat yapmak isteyen dostlarımızın çoğu doğal olarak e-ticaret sitelerinin parasız olanlarını sürekli izliyorlar paralı olanlarına da abone oluyorlar.
Hatta bu tür uluslararası ticaret sitelerine abone olmak, onların getirebileceği nimetlerden faydalanmak için Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın onayladığı sitelere verilen desteklerden de faydalanıyorlar.
Bazı arkadaşlarımız "yahu buralardan pek iş çıkmıyor, adamlar fiyat alıp arkasını dönüyor" diye eleştiri getiriyor. Bazı arkadaşlarımız" bu siteler fena değilmiş, ara sıra da olsa biraz talep geliyor" diyor. Her ikisi de doğru, çünkü bunlar oluyor.
Talep gelmesi normal, çünkü insanlar "internet" denilen dipsiz bilgi kuyusunda devamlı kazı yapıyorlar. Bu kazıların sonucunda da ellerine ne geçerse üzerinde çalışma yaparak, kendi menfaatlerine uygun sonuç alma yarışına giriyorlar.
"Yahu buralardan pek iş çıkmıyor, adamlar fiyat alıp arkasını dönüyor" diyen arkadaşlarımız pek de pimpirikli davranıyorlar demek bence biraz haksızlık olabilir. Zira internet ortamında, sadece bilgi toplamak amacıyla dolaşan kişilerin varlığını inkâr etmek mümkün değil. Bu tür çalışanların sayıları da pek yadsınacak boyutta değil, çünkü gerçekten yüksek sayıdalar.
Burada önümüze çıkan soru, bizlere internet üzerinden gelen taleplere ne kadar sıcak bakabileceğimiz sorusu. Ara sıra sohbet ettiğimiz bazı dostlarımız internet üzerinden e-posta ile gelen ve özellikle güven vermeyen birçok talebi yanıtlamadıklarını söylüyorlar.
Bunun doğru bir tutum olduğunu söylemek olanaksız. Zira çok ciddi talepler bile sizin tanımadığınız firmalar tarafından ve internet üzerinden gelebiliyor.
Bunlara arkamızı mı dönelim, değerlendirmeye mi alalım?
Ancak bu tür talepleri gönderen firmaların ciddiyetini nasıl ölçeceğiz?
Bugün internete arkasını dönecek firmaların, yarın yüzlerini döndüklerinde görecekleri şey, atı alanın Üsküdar'ı çoktan geçmiş olacağıdır. Bu nedenle nereden gelirse gelsin, taleplere olumsuz bakmak, olumsuzluğun ta kendisidir.
İyi de, her gelen talebe cevap verip, soran herkese fiyat mı vereceğiz?
Evet, her gelen talebe cevap vereceğiz. Hayır, soran herkese fiyat vermeyeceğiz.
Bunun nasıl olacağına gelince, her gelen talebin ne kadar ciddi veya ne kadar sondaj olduğunu anlamaya çalışacağız. Bunun için de önce gereken nezaketle cevap verip, sonra talebi yönelten firma hakkında bilgi isteyeceğiz ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeye çalışacağız. Bu arada hazırlayacağımız fiyat listelerini, gelecek olası taleplerin büyüklüklerine göre, olası alıcıların tutumlarına göre vermek üzere sınıflandıralım. Gelen talep çok büyük değil ise ve bu talebi hazırlamak bizi pek de rahatsız etmeyecek ise 3 numaralı listeden başlayıp biraz yüksek seviyeli fiyatlarla girebiliriz. Talep daha büyük ve olası alıcı firma da gerçek ve güvenilir bir firma ise kullanacağınız liste, daha uygun fiyatların olduğu listeniz olabilir.
Akılda tutulması gereken çok önemli bir başka nokta da, internet üzerinden yapılan bazı dolandırıcılıkların, artık yüksek meblağlı ticari taleplere bile dönüştürüldüğü ve bu şekilde firmalardan para sızdırıldığıdır. Yakın bir dostuma gelen bir Uzak Doğu kökenli ve oldukça makul ifadeler taşıyan ancak çok yüksek meblağdaki bir talebin arkasından yapılan yazışmalar bizi biraz daha tedbirli olmaya yöneltmişti. Firmanın oldukça cazip bir internet sitesi vardı. İyi bir tesadüf eseri, o civarda yaşayan bir tanıdığımızdan bu firmayı ziyaret etmesini istedik. Ancak olası alıcı bizim açık ifadelerimize rağmen giden kişiyi, komisyoncu gibi görmekte ısrar etti ve görüşmeleri sürekli erteledi. Bu arada ihracatçının gönderdiği örnekleri götüren kargonun da birkaç kez ziyarete rağmen alıcının verdiği adresin kapalı olması nedeniyle teslimat yapamaması, bir dolandırıcı ile karşı karşıya olduğumuz şüphemizi doğruladı. İnterneti kullanalım, hem de yoğun bir biçimde. Ancak her gülün mutlaka dikeni olduğu gerçeğinden hareketle, elimize dikenin batmaması için gereken tedbirleri alalım.
Şefik ERGÖNÜL
http://www.dunyagazetesi.com.tr/ |