Yemek yapmaya da, yemeye de, yurt dışına gittiğimde değişik lezzetleri denemeye de öteden beri meraklıyımdır. Annem çok güzel yemek yapardı, benim elim de lezzetlidir.
5-6 yıl kadar önce Garanti Yatırım Genel Müdürü Metin Ar dostumun kanıma girmesiyle, yemekle ilişkilerim de değişmeye başladı. Ve bendeniz, o günden bu yana (giderek artan bir dozda) iflah olmaz bir “yemek tutkunu” olma yolunda ilerlemekteyim. Son dönemde dostum Arman Kırım’la da lezzetin nüanslarında keyifle dolaşıyoruz. Aslında çevreme bakıyorum; durum sadece bana özgü değil. Son yıllarda yemeğe amatör olarak merak saranlar katlanarak artıyor. Özellikle de genç erkekler! Eskiden kadın işi olarak mı görürlerdi, alay konusu olur muyuz diye mi çekinirlerdi bilemem, ama şimdi bakıyorum arslanlar gibi mutfağa giriyorlar ve gayet lezzetli yemekler yapıyorlar.
Keskinoğlu markası “Her geçen gün daha da farklılaşan lezzet sanatını Ravika ile keşfetmek için sizi, Akhisar’ın zeytinyağı ile İtalyan mutfağının buluşturulduğu özel bir lezzet yolculuğuna davet ediyoruz.” Davet mektubunun altındaki imza, üstteki fotoğrafta bademli tart hamurunu yoğururken gördüğünüz Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu. Keskinoğlu markasını birkaç yıl önce kızım keşfetti, ben de pek beğendim. O günden beri yumurta ve tavukta bu markadan şaşmayız. Ernst&Young’ın gazetemiz Milliyet’le birlikte düzenlediği Yılın Girişimci yarışmasında Keskinoğlu, önceki yılki 5 finalistten biriydi. İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Firması listesinde, 2008’de 368 milyon lira ciroyla 140. sırada yer almıştı. Üst gelir grubuna hitap eden yüksek katma değerli ürünler üretiyorlardı. Firmayı bu kadar tanımama rağmen zeytinyağı ürettiklerini bilmiyordum; dahası bu daveti alıncaya kadar da Ravika adını hiç duymamıştım.
Trüflü zeytinyağı bile var Perşembe akşamı Maslak’taki Mutfak Sanatları Akademisi’nde, Ravika için özel olarak İstanbul’a gelen İtalya’nın en ünlü aşçılık eğitim merkezi Alma’nın Executive Şefi Cristian Broglia’la birlikte yemek pişirdik. Ve bendeniz 3 gündür, bu kez zeytinyağı çeşitleri arasında başı dönmüş bir biçimde dolanmaktayım. Cristian her yemeği farklı bir Ravika ile pişirdi: Erken hasat Domat, erken hasat Uslu, 0.3 asitli, 0.8 asitli, kekikli, üzüm sirkeli, elma sirkeli... Daha geçen ay Milano’da ilk kez tadına baktığım trüflü zeytinyağı bile Ravika markasıyla karşıma çıktı. Ravika 4 yıllık bir marka, ama tıpkı Keskinoğlu’nun diğer ürünleri gibi üst gelir grubuna hitap eden katma değeri yüksek zeytinyağları. Dolayısıyla yarın gidip almak isterseniz, gurme şarküterileri hariç nerede bulursunuz bilemem. Ama onlar şimdiden Fiji’den Amerika’ya 41 ülkeye ihraç ediyorlar; Harrods, Formaggio ve Kitchen gibi birçok ünlü mağazada satıyorlar. Son olarak Ravika adı nereden geliyor diye merak ettiyseniz... Keskinoğlu’nun kurucusu İsmail Keskinoğlu, 1900 yılında Yunanistan’ın Drama kasabasına bağlı Ravika köyünde doğmuş. İlk Ravika zeytinyağı, rahmetli İsmail Bey’in kendi elleriyle diktiği zeytinliklerden toplanan hasatla, onun anısına üretilmiş. Ardından 2005’te Ravika köyü birebir örnek alınarak, Manisa Akhisar’da yaklaşık 100 dönüm arazi üzerine kurulmuş ve bizim perşembe akşamı tattığımız zeytinyağlarının ilk üretimi böylelikle başlamış.
Meral Tamer
http://www.milliyet.com.tr/ |