Domuz gribi korkusu ile antibakteriyel jel ve sabun tüketimi arttı. 1998 yılından beri Çarfarma’nın ürettiği Pürel El Temizleme Jel’ini pek az kimse bilir kullanırdı, domuz gribi ile birlikte piyasaya yeni yeni markalarla jeller çıktı.
Antibakteriyel (bakteriye karşı) üretilen jeller insanları (virüsten bulaşan) domuz gribinden korur mu? Hangi jel işe yarar, hangisi yaramaz? Bunları kim denetliyor? Merak ettim. Sordum soruşturdum. Öğrendiklerimi sayın okuyucularına arz edeceğim. Antibakteriyel jeller ve sabunlar “kozmetik ürünü”dür. İlaç gibi denetlenmez. Üretici, Sağlık Bakanlığı’na sadece bildirimde bulunmak zorundadır. Antibakteryel jelin içeriği bakteriyi veya virüsü yok eder mi, etmez mi? Bunu denetleyen yok. O nedenle tüketici (1) Üretici firmaya güvenecek. (2) Kutusunun üzerini okuyacak. (3) Şüphelenirse, ürünün güvenirliğini gösteren klinik testlerle ilgili olarak üretici firmadan bilgi isteyecek.
Bakteri başka, virüs başka Önce bakteri ile virüs arasındaki farkı hatırlatayım. Bakteriler canlı, kendi başlarına yaşayabilen tek hücreli varlıklardır. Kendi kendilerine çoğalırlar. Her bakteri zararlı değildir. Örneğin yoğurt ve peynir oluşumunu yararlı bakteriler sağlar. Cansız yüzeylerde de gelişebilirler. Domuz gribine, nezleye ve daha birçok hastalığa neden olan virüsler, canlı hücreleri etkileyerek çoğalan, bakterilerden 10 ile 100 kat daha küçük varlıklardır. Yaşayabilmeleri için canlı varlığın içine girmeleri gerekir. Cansız yüzeylerde ömürleri çok kısadır. Ama canlı hücrelerin içine girince onların yapısını bozarlar. Bakterileri ve virüsleri yok eden etil alkol, izopropil alkol ve triclosan gibi kimyasal maddeler vardır. Bu maddelerden en yaygın kullanılanı alkoldür. 70 derecenin üzerindeki alkol genelde dezenfektan olarak kullanılır. İyi kalite kolonyalarda 80 derece alkol vardır. Fakat alkol ve kolonya uçucudur. Genelde kolonya 10 saniyede uçar. Laboratuvar testlerinde bakterilerin ve virüslerin 70 derecenin üzerindeki alkolün etkisinde 30 saniyede yok oldukları belirlenmiştir.
Alkol virüsü öldürüyor İşte jel denilen, saydam, pelte kıvamındaki karışımların görevi ve yararı, alkolün ellerde, ciltlerde kalış süresini uzatmaktır. Alkolün 10 saniyede uçup gidecek yerde 30 saniyeden daha uzun süre ellerde ve ciltte kalarak bakterileri ve virüsleri öldürmesini sağlamaktır. Dikkat buyurunuz: Bu açıklamalar temastan bulaşan zararlı bakteriler ve virüsler içindir. Nefes yolu ile veya yenilen içilen gıda maddeleriyle vücuda giren bakteriler ve virüslere jelin hiçbir yararı olamaz. Çarfarma’dan Semra Uçar Hanım bana Türkiye’de kozmetik pazarının yıllık ciro büyüklüğünün yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Domuz gribi paniğinde pazar yüzde 300 büyümüş ve yeni ürünler pazara çıkmış. Böylelikle toplam kozmetik pazarında antibakteriyel jel ürünlerinin payı da yüzde 2’ye yükselmiş. Antibakteryel jel ve sabun alırken kutusunun üzerine bakınız. Jelin içindeki en önemli aktif maddelerin etikette yazılı olması gerekir. Önemli olan, alkolünün etil alkol olması ve yüzde 70’ten fazla olmasıdır.
Güngör Uras
http://www.milliyet.com.tr/ |