Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bugün gazetemizde yer alan bir ihale ve iki harç artış haberi bildiğimiz rakamların değiştiğini hayatın 2010 yılında daha da pahalılaşacağını ortaya koyuyor.

 Maliye Bakanı Şimşek son basın toplantısında bütçe vergi gelirlerini mutlaka gerçekleştirme kararında olduklarını açıklıkla ortaya koydu. 202 milyar liralık 2009 bütçe gelirleri beklenenin çok altında 163 milyar lira seviyesinde kaldı. Ancak bu yıl geçen yıldan yüzde 4.8 daha düşük olarak 193 milyar liralık gelir tahmini yapılmasına karşın, buna ulaşılabilmesi için geçen yılın gerçekleşmesinden yüzde 18.9 daha yüksek vergi geliri elde edilmesi gerekiyor. Bu da vatandaş için daha pahalı hizmet alımı ve hayat pahalılığı anlamına geliyor.

Son 24 saat içersinde önüme gelen haberlerdeki rakamlara bakıyorum, insanların bildikleri, beklediklerinden farklı sonuçların gündemde olduğunu görüyorum. Haberlerden birisi Gümrük Müşavirlik genelgesiyle gümrük müşavirlerinin beyanname başına KDV hariç 750 lira ücret uygulamaya başlayacaklarıydı. İkincisi Ali Babacan, eskiden banka şubesi açmak için bir kereye mahsus alınan 27 bin liralık harç yerine, artık yıllık olarak her banka şubesi için şubenin yer aldığı yerin nüfusuna bağlı olarak 24 bin lira ile 48 bin lira arasında değişecek harç alınacağını açıkladı. Futbol Federasyonunun naklen yayın ihalesinde de 220 milyon bedelle başlayan ihale de A paketi 321 milyon dolarla sonuçlandı.

Bütün bu haberlerde yer alan rakamlardaki artış bize hayatın daha da pahalanacağını gösteriyor. Doğaldır ki, bu artan harçlar, o alanda artan maliyetlerini nihai tüketicilere yansıtacaklardır. 800 bin abonesi olan Digitürk'te çok daha yüksek ödeme yapacağı yayın hakkının getirdiği yeni yükü bir yandan abone artışı ile elde etmeye çalışsa da esas olarak var olan abonelerin bugün ödediklerinden daha yüksek abonelik ücreti ödemesini isteyecektir.

Yıl başından bu yana zaten birçok alanda, kamunun hizmetinde artışlar gündeme geldi. Ama görülen o ki  Maliye Bakanlığı geçen yıl düştüğü hataya bu yıl düşmemek için, vergiyi tabana yaymada birden önemli gelişme sağlayamayacağı için, hem "Kümesteki kazlardan" kayda girmiş olanlardan daha çok vergi almaya çalışacaktır. Hem de dolaylı vergilere yüklenmeye devam edecektir.

2009 yılı bütçesinde Hükümet 202 milyar liralık bir gelir tahmininde bulunmuştu. Henüz kesinleşmeyen 2009 yılı gelir tahmini l63 milyar 561 milyon lirada kaldı. Yüzde 80'lik bir gerçekleşme oldu. 2010 yılı bütçesinde vergi gelir hedefi 193 milyar 324 milyon lira. Bu 2009 gerçekleşmesinden yüzde 18.9 daha yüksek bir gelir tahmini. Buna karşılık 2009 hedefinde yüzde 4.3 daha az.

Bu  vergi gelirini elde etmek için elden geleni yapacaklarını, bu yıl bütçe vergi gelirini tutturma kararında olduklarını, geçen hafta yaptığı basın toplantısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunu çok net bir şekilde, "Bizim bir gelir hedefimiz var.Onu elde edeceğiz. Gelir Hedefimiz gerçekçi. Bunun tutturulması için her adım atılacaktır" cümlesiyle ortaya koyuyordu. Sanırım bugün yapacağı basın toplantısında da benzeri cümleleri kullanacaktır.

 Kısaca maç merakınız var ve Digitürk abonesiyseniz ödemeniz artacaktır. Banka işlemleri yaparken, şubeye gelen yeni harç bir şekilde sizin işlemlerinize bir yanından yansıyacaktır. Bankalar da Digitürk'te ticari müesseseler olarak kendi karlılıklarını düşüneceklerdir. Ayrıca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkça belirtiği gibi o da geçen yılın tahakkuk eden vergi gelirlerinin yüzde 18.9 üstünde bir gelir elde etme kararındadır. Bu da yılbaşında gelen vergilere yenilerinin ekleneceğini açıkça ortaya koymaktadır.

Bütün Orta Vadeli Programa göre 5.3 enflasyon beklentisi olan bir yılda, sıradan vatandaşın ödeyeceği vergi miktarı yüzde 20 seviyesinde bir artış gösterecektir. Kullandığı birçok hizmette enflasyon beklentisinin üstünde artış gösterecektir. Değişen rakamlar hayatın pahalılaşacağını 2010 yılının sıradan bir vatandaş için zor bir yıl olacağını ortaya koymaktadır.

 

Osman AROLAT

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
16.01.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız