Davos'ta uzmanlarca yapılan değerlendirmeler dünya ekonomisinin 2010'da belli riskler söz konusu olmasına karşın, 2009'dan daha iyi bir yıl olacağı ortaya koyuyor.
Türkiye değerlendirmeleri ise daha iyimser. O nedenle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın geçen yıl niteliğini kestiremediği "Tünelin ucundaki ışığın " bu yıl ki değerlendirmesinde "Güneş ışığı" olduğunu söylemesi bizim ülkemiz açısından yapılan değerlendirmelere uygun düşüyor.
CNBC-E' den Servet Yııdırım, Davos'ta Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile sohbet ederken geçen yıl Davos'ta yaptığı "Tünelin ucunda ışık var. Ama tünel dışındaki güneş ışığımı, üzerimize gelen trenin ışığı mı onu zamanla göreceğiz" değerlendirmesini hatırlatıp, şimdi "Tünel ucundaki ışık belli oldu mu?" sorusunu yöneltti. Yılmaz tereddütsüz "Artık tünelin ucundaki ışığın güneş ışığı olduğunu olduğunu biliyoruz" yanıtını verdi.
Yılmaz IMF konusunda toplantılara katılıp bilgi sahibi olduklarını, ancak kararın "Siyasal nitelekli olması" nedeniyle sonucu hakkında bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirtti. Davos'ta yapılan söyleşilerde Türkiye ile ilgili değerlendirme yapan yeli ve yabancı uzmanların hemen bütünü olumlu değerlendirmeler yaparlarken, IMF ile yapılacak anlaşmanın da Türkiye'ye yararlı olabileceği üzerinde durdular. IMF Birinci Baykan Yardımcısı Lipsky de "Türkiye ile görüşmelerimiz geniş kapsamlı olarak çok faydalı ve çok verimli geçiyor" değerlendirmesini yaptı. Ancak, o da sonuçlanması konusunda zamanla ilgili bilgi vermedi. Türkiye'yle ilgili olumlu değerlendirme yaparken, en büyük riskin küresel piyasadaki yeni bir sendelere olacağının altını çizdi. Böyle bir durumun ise bütün piyasaları etkileyeceğini de açıkladı.
Colombia Üniversitesinin Nobel Ödüllü profesörü Stiglitz de Davos'ta yaptığı değerlendirmede "Dünya ekonomisi açısından 2010 yılı 2009'dan daha iyi olacak. ABD ekonomisinde ise çok fazla sıkıntı var. 2010 sonunda yada 2011 yılı başlarında ekonomi daha iyi olacak. Teşvik paketi gücü bitecek ve bütçe açığı devam ediyor" değerlendirmesini yaparak o da "Tünelin ucunda ışığın görüldüğünü" belirtirken, bazı sorunların olduğunun unutulmaması gerektiğini ortaya koydu. Stiglitz, Türkiye konusunda da bir değerlendirme yaparken, "Türkiye uzun vadede çıpa olmadan birçok ülkeden iyi performans gösterdi. Şu arda Türkiye'nin IMF çıpasına ihtiyacı yok. Türkiye ile IMF arasında asıl sorun 'esneklik'. Talep edilen taahhütler konusunda anlaşılması halinde yapılacak bir stand-by Türkiye'ye yararlı olacak" diyerek IMF anlaşmasının zorunlu olmadığını ama yapılmasının yararlı olabileceği yönünde görüş bildirdi.
Davos'ta Türkiye değerlendirmesi yapanlar, bizim ve bize benzer gelişmekte olan ülkelerin gelişmişlerden daha önce düze çıkabilecekleri yorumlarını yaptılar. Dünya ekonomisi konusunda yorum yaparlarken ise özellikle yüksek borçlanmaların yeni bir krize yol açabileceği yorumlarını yaptılar.
Harvard üniversitesi profesörü Rogoff bu konuda en karamsar değerlendirmeyi yapıyor,"Dünyanın ikinci bir krizin eşiğinde" olduğu uyarısını yapıyor. Rogoff "Hükümetler her şeye garanti verdi ve inanılmaz boyutlarda para harcadılar. Belki şu anda bir burhan yaşanmıyor. Ancak, borçlanma oranları adeta patlama boyutuna geldi. Bu bir siyasi krize yol açacaktır. Vergilerin artırılması ve korkunç tasarruf önlemlerine başvurulması da kaçınılmazdır. Yeni kriz özellikle Avrupa ve Amerika'yı vuracaktır" diyerek kuşkularını ortaya koydu.
Davos'ta dünkü tartışmalarda küresel ekonomik düzende "Yeni normal" arayışı gündeme geldi. "Yeni Bretton Woods için küresel risk ve sistematik hatalardan arınmanın çözüm yolları "tartışılarak, Yeni küresel mali sistemin temelleri düzenleyici ve denetleyici önlemlerinin neler olabileceği ele alındı. Davos'un bu yılki teması yeniden düşünerek, yeniden tasarlanarak inşa edilecek "Yeni normal"in aranması panellere hakim oldu.
Buda Davos'ta Dünya ekonomisi açısından uzmanların bazı olumsuz beklentiler ve korkular ortaya koymalarına karşın, 2010'un 2009'da daha iyi olacağı düşüncesi hakimdi. Türkiye değerlendirmesi yapanlar ise ülkemizle ilgili olumlu değerlendirmeler yaptılar. Bütün bunlar Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın "Tünelin ucundaki ışık güneşin ışığı" açıklamasının bizim için doğru olabileceğini gösteriyor.
Osman AROLAT
http://www.dunyagazetesi.com.tr/ |