Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, tarımsektöründe 350 bini aşan üreticiye 1.5 milyar TL’yi aşan ferdi kredi imkânı sağladıklarını, önümüzdeki 3 yılda ise tarımda kurumsallaşmayı teşvik ederek, 1.5 milyar dolar daha kredi dağıtmayı planladıklarını söylüyor.
Türkiye’de tarım sektörünü sadece Ziraat Bankasıkredilendirirdi. “Tezek kokan sektör” olarak küçümsenen tarıma diğerleri ilgi göstermezdi. Yabancı sermayeli bir banka olmasına rağmen Denizbank tarıma Ziraat Bankası’ndan hemen sonra en fazla kredi imkânı tanıyan banka oldu. Denizbank’ın tarım kredilerine ilgisi, bu alanda ihtisaslaşmış Tarişbank’la birleşmeden sonra başladı. Tarişbank’ın tarım kredilerinde ihtisaslaşmış şubeleri ve personeli Denizbank’ın bu sektöre ilgisini çekti. Banka tarım sektörünü sadece kredilendirmiyor, çiftçilere değişik konularda yol gösteriyor. Turgut Özal’ın DPT müsteşarı, Bahri Dağdaş’ın Demirel hükümetinde Tarım Bakanı olduğu yıllarda Ziraat Bankası’nda, “Kontrollü Zirai Kredi“ uygulaması başlatıldı. İsmet Alver bankada bu bölümün sorumluğunu üstlendi. Bini aşkın ziraat mühendisi, üreticiye yol göstermek, alınan kredilerin üretim artışına dönük olarak kullanımını kontrol etmek için Anadolu’ya dağıldı. Bu çok önemli proje maalesef daha sonraları unutuldu gitti.
Kredi vermekle iş bitmiyor Anlaşıldığı kadarıyla Denizbank eski kontrollü zirai kredi uygulamasına benzer programlara dayalı olarak tarıma kredi veriyor. Verdiği kredinin işe yarayıp yaramadığını da izliyor. Bankanın ilgi gören işle yarayan en önemli hizmeti ise “Çiftçi Kartları”. Bu kartla çiftçi, mazotu, tohumu ve gübreyi 5 ay vadeyle (faizsiz) satın alabiliyor. Bankaya borcunu ürününü sattıktan sonra ödüyor. Kart borcunun faizini banka mazotu, tohumu ve gübreyi satanlardan alıyor. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş “Küçük ve verimsiz tarım işletmeleriyle ekonomide tarım sektörünün ağırlığını artıramayız. Tarımda ekonomik büyüklükte işletmelerde verimliliğe önem vererek pazarı olan ürünlere yönelmek zorundayız. Çevremizdeki dış pazarın büyüklüğü bu konuda başarılı olma şansını yükseltiyor. (1) Örtü altı tarım /seracılık, (2) Süt işletmeciliği, (3) Meyve yetiştiriciliği konularında üretime dönük tarım projelerinin oluşmasına, geliştirilmesine ve finansmanına kredi vereceğiz” diyor. 2009 Eylül ayı sonu rakamlarına göre toplam banka kredilerinden tarım sektörü sadece yüzde 3.89 pay alabiliyor. Toplam 375 milyar TL krediden tarıma giden kredi miktarı sadece 14.6 milyar TL. Tarımda ekonomik ölçekli ve verimli işletmelerin başarısı hem bu konuda yatırım yapacaklara, hem de bu konuları kredilendirme imkânı olan bankalara örnek teşkil ediyor.
Güngör Uras
http://www.milliyet.com.tr/ |