Yunanistan'ın IMF'den yardım alması önleniyor. Yunanistan AB üyesi olmasa idi, Yunanistan IMF'den nasıl yararlanabilirdi?
1) IMF düzenli olarak Yunanistanın hesaplarını izleyeceği için
a) hesaplar düzgün olurdu
b) sorunlar çözülemez hale gelmeden çözüm arayışı başlardı.
2) Sorunlar ciddileştiğinde IMF
a) Alınacak tedbirlerde yardımcı olurdu.
b) Ekonominin harekete geçmesini sağlayacak finansal desteği verirdi.
c) Ülkenin başka kaynaklardan borçlanabilmesi için güvence sağlardı.
Ancak unutulmamalıdır ki AB üyesi olduğu için IMF'in bazı klasik araçlarının Yunanistan'da uygulanması imkansız.
a) Develüsyon yapılamaz, euro kuru sabit.
b) Faiz ile oynanamaz, euro faizi belli.
Şimdilerde tartışılan 2 konu var:
1) Her şeye rağmen IMF duruma müdahale etmeli mi ?
2) AB, kendi IMF'ini kurmalı mı?
Bu tartışmalar yapılırken, tüm AB ülkelerinin IMF üyesi olduğu, IMF varken ikinci bir IMF kurmanın güçlüğü de unutulmuyor.
Öncekigünkü haberlere göre AB'de IMF oluşturulması yanlıları hazırlığa başlamış bile.
Medyaya yansıyan haberlere göre Yunanistan'a Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) müdahalesine sıcak bakmayan euro bölgesi ülkeleri kendi kurumlarını oluşturma yönünde ilerliyor. Avrupa Birliği Komisyonu, euro kullanan 16 ülke arasında 'Avrupa IMF'si' kurulmasının değerlendirildiğini duyurdu. Bu konudaki müzakerelerin 1 Temmuz'a kadar tamamlanması öngörülüyor.
AB Komisyonu'nun Parasal ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in Sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, Yunanistan'daki borç krizinin ekonomik politikaların daha iyi koordine edilmesine ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Avrupa IMF'si" konusunda çok sayıda netleştirilmesi gereken operasyonel ve teknik detayın bulunduğunu söyledi.
Bu yeni oluşumun Yunanistan'daki krizle mücadele etme amaçlı olmadığının altını çizen Tardio, "Avrupa kriz fonu" için öngörülen ana hedefin, "bu tür sorunları önceden görüp bunların meydana gelmesini engellemek" olduğunu belirtti.
Yeni oluşumun önceliği kriz sonrasında yardım amacıyla devreye girmektense olası bir krizi önleyici rol üstlenmek olacak.
Haberlerden anlaşıldığına göre AB'nin IMF'i kredi desteği vermeyecek. Denetim ve yol gösterme sorumluğu taşıyacak.
Alman Maliye Bakanı amaçlarının IMF ile rekabet değil, euro bölgesinde iç istikrarı sağlamak olduğunu hatırlatarak, "IMF'in deneyimine ve gücüne sahip bir kuruma ihtiyaç olduğunu" söylüyor.
Anlaşıldığı kadarı ile Avrupalı liderler Yunanistan'ın IMF'ye teslim edilmesi halinde ortak para birimi euro'nun güvenilirliğinin darbe almasından çekiniyorlar.
Almanya'da yayınlanan Rheinische Post gazetesinde yer alan yorumda Avrupa Birliği içinde IMF benzeri bir kurum oluşturulması düşüncesinde "hatalı bazı noktalar" olduğuna dikkat çekiliyor:
"IMF, bir ülkenin dövize ihtiyacı olduğunda, dış borçlarını ödemekte güçlük çektiğinde devreye giriyor. Oysa bir para birliğinde döviz gereksizdir. Zaten euro ortak para birimidir. Yunanistan bu amaç doğrultusunda yükümlülükler altına girmiştir. Hatta Avrupa Merkez Bankası'nda söz hakkına sahiptir. Avrupa'nın güneyindeki bu ülke için tek bir çare vardır: Tasarruf etmek zorunda." deniliyor.
Bu tabloya bakarak denilebilir ki, Yunanistan krizinin faturasını Almanya ödeyecek ama, bundan sonra benzeri faturalar ile karşılaşmamak için Almanya AB üyelerini denetleyecek IMF benzeri bir kuruluşu zorunlu görüyor.
Tevfik Güngör
http://www.dunyagazetesi.com.tr/ |