Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ege Vet Genel Müdürü Tahir Yavuz, süt tanıtım grubu kurulup küçük kesintilerle bir fon oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Yavuz, bunu da Ulusal Süt Konseyi'nin yürütmesini istiyor.
 
Geçenlerde Ege Vet Genel Müdürü Tahir Yavuz'dan bir mektup aldım. Geçen hafta çarşamba günü yazdığım, "Su 1.5, kola 2.5 lira. Çiğ sütün fiyatı ise 85 kuruş... Ulusal Süt Konseyi nerede" başlıklı yazım üzerine Tahir Yavuz, konuya farklı bir bakış açısı getiren bir mektup kaleme almış.
Önce, geçen yazımdan kısa bir hatırlatma yapayım. Ardından da Tahir Yavuz'un görüşlerini sizlerle paylaşayım. Üreticiler dışında, hemen hemen tüm kesimlerin süt fiyatını yüksek bulduğuna ve bundan da üreticilerin şikâyetçi olduğuna değindiğim yazımda; üreticilerin, sanayicileri, sütün fiyatını 85 kuruştan daha da aşağı çekmekle suçladıklarını belirtmiştim... Yıllardır süren sanayici, üretici kavgasına son vermek için kurulan Ulusal Süt Konseyi'nin ise sesinin çıkmadığına dikkat çekmiştim.
Aynı yazımda; üreticilerin süt fiyatı konusunda feryat ettiğini de vurgulayarak, bu konuda Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği'nin (TÜSEDAD) görüşlerine yer vermiştim: "1 litre kola 2.5 TL, 1 litre su 1.5 lira, 1 litre pastörize sütün fiyatı 2.15 lira ve 1 kilogram yoğurdun fiyatı ise 4.5 lira. Sanayiciler, daha 85 kuruşluk sütlerin parasını ödemeden fiyatları tekrar aşağı indirmek için ciddi baskı yapıyorlar. Bu fiyatlar geri gelirse inek kesimi devam eder ve ekim ayında sütün litresi 1 lira olur."
 
Markalar kendini övüyor
Tahir Yavuz, "Yazınız üzerine bir şeyler söyleme ihtiyacını duydum" başlığı ile kaleme aldığı mektubunda, şirket olarak çiğ süt fiyatlarıyla doğrudan ilgili olduklarını belirtip, "Çiğ süt fiyatlarının düşmesi bizi kötü yönde, yükselmesi ise iyi yönde etkiliyor. Ayrıca, bir süt sığırcılığı çiftliğimiz olduğu için her yönden işin içindeyiz" diyor. Ardından da şunları belirtiyor: "Çiğ süt fiyatı 85 kuruş. Ancak, giderek düşmeye devam ediyor. 85 kuruşta kalmayacağı, 60 kuruşa kadar gerileyeceği söyleniyor. Süt fiyatlarını şişelenmiş su veya meşrubatla karşılaştırmak ise doğru değil. Endüstriyel işlem görmüş ürünlerle hiç işlem görmemiş bir ürünün fiyatını karşılaştırmak kamuoyunda inandırıcı olmuyor."
Tahir Yavuz, mektubunda; gazetelerde, televizyonlarda su ve kola reklamlarına sıkça rastlandığına da değinerek, "Kaçta kaçı oranında süt reklamı var" diye de soruyor. Yavuz'a göre, bazı markalar kendilerini övüyor ama sütü öven, sütün yararlarını anlatan, süt içme alışkanlığını sağlayacak olan herhangi bir reklam yok. Bu yüzden de bir süredir "Süt tanıtım grubu kurulmalı" diyerek, her önüne gelene söylediğini ve her platformda dile getirdiğini ifade ediyor Tahir Yavuz ve görüşlerini şöyle paylaşıyor:
 
Tanıtım için fon kurulsun
"Gelelim Ulusal Süt Konseyi'ne... Süt tanıtım grubu kurulması ve çok küçük kesintilerle bir fon oluşturulması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Örneğin, 5 ton sütten 1 kg, 10 ton sütten 1 kg gibi kimsenin kesesine dokunmayacak miktarlarda kesinti yapılarak bir fon oluşturulması ve bu fonun Ulusal Süt Konseyi tarafından ‘süt tanıtımı' için kullanılması yönünde konseye yetki verilmelidir. Bu iş için bir yasal düzenleme yapılması veya yasaya bir madde eklenmesi gerekebilir."
Tahir Yavuz, mektubunda, sütün dayanıksız bir tüketim malı olduğunu ve süt üreticisinin de fiyat yönünden kıstırılmaya yatkın durumda bulunduğunu belirterek, "Tüketimin ise tamamen fiyatla ilgili olmadığı ortadadır. Eğer kolaya 2.5 TL verip alınabiliyorsa, süt de alınabilir. Yeter ki insanlar süt içmek istesin. Süt üreticisinin sütü övmek ve tüketimini artırmak dışında çıkar yolu yoktur. Bu konu yıllardan beri aynı şekilde sürmekte, herkes aynı sözleri bıkmadan, usanmadan ve başka çareler aramadan söyleyip durmaktadır. Aynı sözleri, aynı kalıplarla tekrar edip duracağımıza, elimizden gelip de yapmadığımız diğer konulara bakmalıyız. Söylenenlerin doğru olması yetmiyor. Çareye yönelik akla gelebilecek her şeyin yapılması gerekiyor" diyor.
 
Topluma yarar sağlar
Tahir Yavuz, mektubunu, süt tanıtım grubu kurulması yönünde atılacak adımların süt üreticisine, süt sanayicisine ve topluma yarar sağlayacağını ifade ederek bitiriyor.
Tahir Yavuz'un mektubunda değindiği konular üzerine yorumda bulunmayacağım. Açıkça söylemek gerekirse, bugün deri tanıtın grubundan tutun da makine tanıtım grubuna kadar hemen hemen tüm sektörler ortak tanıtım yapıyorlar.
Süt tanıtım grubu kurulup belirli periyotlarla sütün faydalarının anlatılacağı tanıtımların yapılmasında ben de fayda görüyorum. Çünkü bu sektörde üreticisinden sanayicisine, satıcısından büyük marketlere kadar herkesin en büyük sıkıntısı, ülke olarak yeterli süt tüketemememiz. Hal böyleyken neden süt tanıtım grubu kurulup tanıtım yapılmasın.

 

Noyan Doğan

http://www.referansgazetesi.com/

Ekleme Tarihi
29.03.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız