Zeytin alanlar ının madencilik ve enerji yatırımlarına açılması bir kez daha Meclis gündeminde.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Madencilik Kanun Tasarısı'na bir madde eklenmesi ile 4086 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20'nci Maddesi değiştirilerek zeytin sahalarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılması öngörülüyor.
Kanun Tasarısına eklenecek bir madde ile yapılmak istenen değişiklik şöyle:
"Bakanlıkça tespit ve ilan edilen zeytinlik sahaları içinde zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin üreme ve gelişmesine mani olmayacağı Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde belirlenmiş olan madencilik arama ve işletme faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili tesis ve altyapı tesislerinden ibaret geçici tesisler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir."
Benzer bir girişim 2004'te de Meclis'in gündemine geldi. Zeytincilik örgütleri, sivil toplum kuruluşları on binlerce imza toplayarak bu girişimi önledi.
Fakat, birileri boş durmuyor. Ankara'da lobi çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonu'nda görüşülen Madencilik Yasa Tasarısı'na yukarıdaki maddeyi ekleyerek zeytincilik yasasını değiştirmeye çalışıyor.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi yöneticileri konunun alt komisyonda görüşüldüğünü haber alınca soluğu Ankara'da aldı. Gerekli girişimlerde bulunarak zeytincilik yasasındaki değişikliği önlemek için harekete geçti. Yeni bir imza kampanyası başlatıldı.
İmzaya açılan metinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, 165 milyon zeytin ağacı varlığı ile 2014'te İspanya'dan sonra dünyanın ikinci büyük zeytin üreticisi ve yılda 700 bin ton zeytinyağı üretme hedefine sahip Türkiye için zeytinciliğin stratejik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
Avrupa Birliği'nde, zeytincilik sahalarında zeytinliklerin korunması için, üreticilere maddi yardımlar (EEC 2019/93 sayılı tüzük ile) verilirken, Zeytincilik Yasası'nda yapılacak değişiklikle ülke zeytincilik sahalarının daraltılmasının Avrupa Birliği müktesebatına da uygun olmadığı ifade ediliyor.
Tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışıldığı saatlerde İzmir Ticaret Borsası'nda, ilköğretim okulu 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen "Beslenmede Zeytin ve Zeytinyağının Önemi" konulu kompozisyon yarışmasına gelen eserleri değerlendiriyorduk.
İlköğretim çağındaki 329 çocuk, zeytin ve zeytinyağı hakkında büyüklerinden duyduklarını, gördüklerini, araştırarak ulaştıkları bilgileri ve en önemlisi hayallerini kağıda dökmüş göndermiş. Çocukların hayalindeki zeytinciliği okudukça gelecek adına umutlandık.
Zeytincilik yasasını değiştirmek isteyenler çocukların yazdıklarını okusa kararlarında ısrar eder miydi?
Yarışmada birinci olan, Gaziemir Sabiha Gökçen İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Zehra Adıgüzel kompozisyonuna: "Ölümsüzlük ağacının tohumları toprağa düştü bugün. Ömrüm suyla, havayla kucaklaşmamla başladı. Biliyorum yavaş yavaş büyüyüp serpileceğim; yapraklarım yeşerecek, meyvelerim olgunlaşacak." diye başlamış.
"Zeytinler dile geliyor.Zeytinler sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezleri arasına giriyor. Bilimsel araştırmalara konu oluyor, mucize besin seçiliyor. Güzelliğin sırrı zeytinyağı, barışın simgesi zeytin dalı oluyor. Böylece zeytin ve zeytinyağının hayatımızdaki yeri ve önemi kanıtlanıyor." diye bitiriyor.
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İlköğretim Okulu 8.sınıf öğrencisi Büşra Öndeş kendisini bir zeytin tanesinin yerine koymuş diyor ki:
"(…) Geniş bir ailem var. Birbirimize benzeriz hepimiz. Siyah rengimiz, yeşil rengimiz farklılıklarımız. Boylarımız da öyle… Ama özelliklerimiz, yararlarımız aynıdır hep. Uzun ve sağlıklı yaşamın simgesiyim ben.
(…) Ben zeytin tanesi! Siz insanoğlu, yetişmemdeki emeklerinizi hak etmediğimi söyleyemezsiniz değil mi?
Beni tanıyanlar tanımayanlara anlatsın. Özelliklerimden söz etsin. Her eve girmek istiyorum.Vatanımdan tüm dünyaya, daha da çok açılmak istiyorum.
Son söz mü?
Sizleri Seviyorum. Siz insanların da beni çok sevdiğini biliyorum."
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonu üyeleri, madenciler, girişimciler bir kez olsun kendinizi zeytin tanesinin yerine koyabilir misiniz?
İlköğretim çağındaki çocuklar kadar zeytini, zeytinlikleri sevebilir misiniz?
Seviyorsanız vazgeçin bu sevdadan, çocukların hayalindeki zeytinlere kıymayın.
Tevfik Güngör, ekonomideki gelişmeleri sizler için yorumluyor
Ali Ekber Yıldırım
http://www.dunyagazetesi.com.tr/ |