Cumhuriyet Halk Partisi'nin 33.kurultayının yapıldığı saatlerde İstanbul Fuar Merkezi'nde ANIMALIA- Hayvancılık ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı'ndaydık.
Fuar süresince çok sayıda yetiştirici, akademisyen, makine imalatçısı, yem üreticisi, dernek ve kooperatif yöneticisi, ithalatçı, ziraat mühendisi, veteriner, kamu görevlisi ile sohbet ettik. İki önemli panel yapıldı. Et Paneli ve Süt Paneli. İki gün boyunca yapılan konuşmaların özünü, Et ve Balık Kurumu'nun canlı hayvan ithalatı ile ilgili ihalenin yansımaları ve Kemal Kılıçdaroğlu ile esen değişim rüzgarı oluşturdu.
Endişe ile umudun yarıştığı fuarda konuşulanları, tanık olduğumuz gelişmeleri şu iki başlıkta özetlemek mümkün.
1- Canlı hayvan ithalatı nedeniyle sektördeki herkesin morali bozuk. Daha önceki fuarlarda sohbetin ana konusu yapılan ve yapılması düşünülen yeni yatırımlar olurdu. Fuara gelenler yeni yatırımları için makine ve teçhizat alırdı. Hem alanlar, hem satanlar heyecanla yeni yatırımları anlatırdı. Bu kez o heyecan yoktu. Canlı hayvan ithalatı nedeniyle sadece mevcut üreticiler değil, yatırım yapmayı düşünen yeni girişimciler de endişeli bir bekleyiş içerisinde. Bize söylenen şu; yatırımlar erteleniyor. İşletmeler el değiştiriyor. Sektöre belirsizlik egemen. Bu hava kısa sürede dağılmazsa hayvancılıkta büyük sıkıntılar yaşanır.
2- Dikkat çekici en önemli gelişme ise, ülke genelinde olduğu gibi bu fuarda da Kemal Kılıçdaroğlu rüzgarının esmesi. İthalat nedeniyle morali bozulan sektörün aktörleri, Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerek kurultayda gerekse medyaya yansıyan konuşmalarında hayvancılığa özel önem vermesi ile umutlandı. Kılıçdaroğlu'nun "tarlalarda olacağız", "ithalat yapmak yerine kendimiz üreteceğiz" "hayvancılığa özel önem vereceğiz" sözleri sektörde yeni bir umut ışığı yaktı. Tarım konularını çok iyi bilen Prof. Dr. Oğuz Oyan, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nde etkin konuma gelmeleri bu umudu daha da artırıyor.
Bir tarafta ithalatın getirdiği moral bozukluğu, diğer tarafta ülkeyi saran Kemal Kılıçdaroğlu rüzgarının yarattığı umut var.
Fuar kapsamında et ve süt sektöründeki sorunların, gelişmelerin tartışıldığı "Et Paneli" 21 Mayıs'ta, "Süt Paneli" ise 22 mayıs'ta yapıldı. Her iki panelde de Türkiye'nin canlı hayvan ithal etmesinin rencide edici olduğu vurgulandı. Bunu en güzel özetleyen konuşmacılardan biri de AKP Aydın Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü ve aynı zamanda Ör Koop'un Başkanı Ahmet Ertürk oldu. Ertürk,"Et ithalatı bize yakışmıyor. Türkiye, et ithal edecek ülke değil. Ben de ithalata karşıyım" dedi.
Et ithalatı ile ilgili tartışmalarda iki önemli sorun gündeme geldi.Et ve Balık Kurumu'nun yaptığı 8 bin tonluk canlı hayvan ihalesi iptal olmazsa, 50 güne kadar ülkeye yaklaşık 15 bin hayvan getirilecek. Birinci sorun bu hayvanlar nerede kesilecek?
Uzmanların belirttiğine göre, Türkiye'de en modern tesiste bile günde en fazla 350-400 hayvan kesilebilir. Yani hayvanların kesimi için gereken süre 45-50 günü bulacak. Bu sürede hayvanlar nerede bekletilecek? Hastalık riskine karşı ne gibi önlemler alınacak?
Daha da önemlisi, kesilen hayvanların etini kim alacak. Et Paneli'ne katılan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ithalatın yapılmasını savunurken, kasapların ithal et satmayacaklarını açıkça söyledi. Marketler, daha ithalat başlamadan reyonlarına "yüzde 100 yerli et" afişi astı. Marketler de ithal et satmayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın Et ve Balık Kurumu'ndan et almayacağı ifade edildi ve bu haber yalanlanmadı. Herkesin sorduğu soru şu: İthal eti kim satacak?
Özetle, tarımda ve tarımın alt kolu olan hayvancılık sektöründe endişe ile umut bir arada yaşanıyor. Et ithalatı nedeniyle herkes endişeli. Toplumu saran Kemal Kılıçdaroğlu rüzgarı ise pek çok kesimde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da umutları artırıyor.
http://www.kobiden.com/tarimda-kilicdaroglu-ruzgari_6359_haber.html |