ORGANİK Mİ? İYİ TARIM MI?
Türkiye son zamanlarda Organik ve İyi Tarımı konuşuyor. Organik mi iyi tarım mı hatta konvansiyonel tartışması yapılıyor. Yıllarca biz tarım sektörü çalışanları olarak çiftçilerimize zorla gübre ve ilaç kullandırmayı derin toprak işlemeyi teşvik ederek kısacası birim alandan en yüksek verimi nasıl alırız onun hesaplarını yaparak çiftçilere uygulamalar yaptırdık. O zamanlarda da Türkiye nin çevre kirliliği, gıda güvenliği işçi güvenliği hayvan re gibi problemleri yok muydu Tabi ki vardı. Ancak Türkiye nin bunları düşünecek lüksü yoktu. Çünkü İnsanlar karnını doyuramıyor, yoksulluklarla mücadele ediyordu. Daha düne kadar ülkemizde buğday verimi dekar başına 150-200 kg değimliydi? Bütün bu gerçekler varken Organik ve İyi Tarımı düşünecek durumda değildik. Üniversitelerde bu konudaki çalışmalar akademik düzeyde kalmıştır.
Türkiye ne zaman tarımda atılımlar yapmaya başladı. İşte o zaman sağlıklı gıda, yaşanabilir bir çevre hayvan refahı, gibi terimlerden bahsetmeye başladı.Bunun sonucu olarak tarım camiası organik tarımın mutlak gerekliliğine inanmaya başladı. İlk zamanlarda organik tarımın uygulanabilirliği ve güvence sorunu ortaya çıktı. Bir takım bilim adamları bunun kağıt üzerinde kalmaktan öteye gidemeyeceğini savundular. Benimde katıldığım bilimsel bir Organik Tarım toplantısında toplantıya başkanlık eden hoca bir anekdot anlattı. Danışmanlık yaptığı bir Organik Tarım firmasının kendisini arayarak bitkilerinin hastalandığını söylüyor ve ne ilacı kullanacağını soruyor. Danışman hoca da sen ne ilacından bahsediyorsun? Sen Organik Tarım yapıyorsun dediği zaman Organik Tarım yapan firmanın yetkilisi hocam ne organiği biz Organik Tarımdan alacağımız verimle karnımızı doyuramayız diye cevaplıyor. Düşünebiliyor musunuz Bir tarafta Organik Tarım yapan bir firma diğer taraftan Bize organik tarımı anlatan ve o firmaya danışmanlık yapan hoca. Bunları yaşadıktan sonra Türkiye de Organik tarımın güvenirliğinin tartışılmaması anormal olmaz mı?
Üretim niçin yapılır. Kimse hobi olsun diye üretim yapmaz. Organik tarımı teşvik ettik ürettik sattık ama para kazanamadık.. Üretimin en önemli aşaması pazarlamadır. Hak ettiği fiyatta pazarlamaktır. Peki Türkiye de bu mümkün müdür ? malesef mümkün değildir. Siz ekstra masraflar yaparak Organik Tarım yapacaksınız ürettiğiniz ürünü konvansiyonel ürünle aynı fiyata pazarlayacaksınız. Yada alın teriyle aile iş gücünü kullanarak bana göre helal kazancın önde gelen mesleklerinden olan çiftçiliği icra eden çiftçi yerine, aracılar, halciler ve ihracatcı firmalar kazanacak. Çiftçilerimiz maalesef sömürülmeye devam ediliyor. Bütün bu olumsuzlukların yanında birde Organik Tarıma Ülkemizin Tarımsal yapısının uygun olmaması, bu işin tuzu biberi olmuştur. Örneğin Çukurova da pamukta zararlılara karşı 5-7 ilaçlama yapılıyor. Doğal dengeyi bozarak biyolojik mücadele imkanı sunamadığımız pamuktan ilaçlamadan verim almak imkansız hale gelmiştir. Ürün planlaması yapılmadığı için ülkemizde tarımda yapısal karmaşalık devam etmektedir. Biz hala pamuğu bir bölgeye mısırı bir bölgeye buğdayı bir bölgeye ekmiyoruz. Bir çok ürün aynı havzada yan yana yetiştiriliyor. Ben pamukta organik tarım yapmak istiyorum komşu tarlada mısır üretiliyor. Mısırda kullanılan ilaç benim pamuğumu etkiliyor. Ben bu pamuğu nasıl organik üreteceğim. Araştırma kuruluşunda çalışan bir arkadaşla organik tarımı konuşuyoruz. Şahit olduğu bir konuyu aktarıyor bana. Organik üretim yaptıkları bir üründen analiz yaptırmak üzere numune alıyorlar . Hiçbir pestitis kullanmadıkları halde laboratuar sonucunda pestisit kalıntısı çıkıyor. Acaba laboratuarda numuneleri mi karıştı yada sonuçlarda mı yanlışlık var diye tekrar numune gönderiyorlar tekrar kalıntı çıkıyor. Buna bir anlam veremiyorlar. Daha sonra konuyu araştırıyorlar. Kalıntının nerden geldiğini buruyorlar. Bir kaç km uzaklıktaki bir araziden rüzgarla geliyor. Bu şartlarda biz bu Organik Tarımı bir yerlere taşıyamayız. Zaten taşıyamadıkta. Türkiye de yıllar önce yapılması gereken ürün planlaması nihayet yapılmaya başlanmıştır. Her şeye rağmen olumlu bir gelişmedir.
Organik tarımdan umduğunu bulamayan Türkiye yapısına ve çiftçi profiline uyan İyi Tarım Uygulamaları çalışmalarına başladı. Tarımın her kesimi Organikten ziyade İyi Tarımın Türkiye ye uygun bir üretim şekli olacağını konuşmaya başladı. Organik tarıma göre iş ve emek gücü az olduğu içi çiftçimizin de daha kolay benimseyeceği bir üretim şekli olacağı düşünüldü. Bununla ilgili başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere tarım camiasının her kesimi çalışmalar başlattı. İyi Tarım Uygulamaları organik tarıma göre henüz yeni olmasına rağmen önemli mesafeler alınmaya başlandı. İyi Tarımın bir avantajı da gübre, ilaç kullanıyorsunuz ve bütün uygulamaları yapıyorsunuz ama birde kayıt altına alıyorsunuz. İyi Tarımın en önemli tarafı bu işte işletmeler üretim aşamalarını kayıt altına alıyor. Tüketici aldığı ürünün üzerindeki numarasından kim tarafından üretildiğini biliyor ve ne kadar sağlıklı ürün tükettiğinin bilincine varıyor.
Sonuç olarak bu ülke çiftçisi konvansiyonel tarımda yapacak organik tarımda yapacak ve İyi Tarımda yapacak. Ülkemiz tüketici profili ekonomik olarak sadece organik veya sadece İyi Tarım ürünü tüketmeye müsait değil. Ama benim düşüncem önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Ülkemiz İyi Tarım Uygulamaları konusunda önemli mesafeler kaydedecektir. En azından Organik Tarıma kıyasla. Yolun açık olsun Türk Çiftçisi! Saygılarımla.
Adem KAPLAN
Mühendis
[email protected] |