Bu günlerde yine "yerli üretim" konusu farklı yönleriyle gündemimize geliyor.
Bu önemle ele almamız gereken ve yerli hammadde kullanımı ile yerli üretimi gerileten konular karşısında önlem almak gerekir. Büyüme de kalkınma da ancak üretimle süreklilik taşır. Büyüme ve kalkınmamızın süreklilik taşıması için yerli hammadde, sermaye ve insan kaynağımızı en verimli şekilde kullanmamız, uluslararası rekabette yaşanacak olumsuzlukları önleyici tedbirler almamız gerekir.
Elektrik elektronik sektör temsilcilerinin Sanayi Bakanı'nın katılımıyla önceki gün yaptığı toplantıda Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Ankara'da bütün devlet kurumlarında yabancı marka televizyonları görüyorum. Bu çok zoruma gidiyor. Biz önce Türk işçisinin, Türk sanayicisinin ürettiği ürünleri tüketmeyi öğrenmeliyiz" diyerek "yerli ürün" tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi. Bundan bir süre önce de Türk makine sanayicileri, ünlü işadamlarının katılımıyla hazırladıkları, "Tıkır tıkır" televizyon reklamlarıyla yine "yerli ürün" kampanyası yapmışlardı. TOBB önderliğinde STK'lar da birkaç ay önce "Türkiye menşeili üretim kullanımı" konusunda önerilerde bulunmuşlardı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sektörün daha iyi şartlarda yoluna devam etmesi için, "Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji Belgesi"ne son şeklin verilmekte olduğunu belirterek, "Şikayet konusu olan yerli ürün kullanımını teşvik için de bazı çalışmalar yaptıklarını, tüm sektörlerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teşviki konusunda diğer kurumlarla işbirliği içinde olduklarını sonuç alacaklarına inandığını" açıkladı.
Bu konuyu ele alırken, bakanlığın öncelikle kamu alımlarıyla ilgili düzenlemeyi diğer bakanlıklarla birlikte hazırlayıp bir an önce ihale kanunundaki düzenlemelerle ortaya koymaları gerekir.
Bunun uluslararası rekabet kurallarına aykırı olduğunu iddia edenler bulunmaktadır. Ama hemen her ülkede, en gelişmiş olan ekonomilerde bile özellikle son kriz sonrası bu tür önlemlerin artırıldığının birçok örneği biliniyor.
Dünya mermer ve taş rezervinin yüzde 35'ine sahip olan Türkiye'de kamu kurumları ve belediyeler kendi kurum binalarında Çin'den satın alınan mermer ve granitleri kulanmakta, belediyeler cadde döşemeleri için taş ithal etmekteler. Bu tür ithalatın ihale şartlarıyla ortadan kaldırılıp yerli ürünlere yöneltilmesi kolaylıkla sağlanabilir.
Bunun gibi makine alımlarından, otomotiv alımlarına birçok alanda yerli üretime öncelik tanıyan şartlar ortaya konulabilir.
Türkiye bazı sektörlerde kriz dönemlerinde tedariklerini ithal hammadde ve ara malı kullanmaya yönelen firmaların, uzun süreli yerli tedarikçilerinden alımdan vazgeçmeleri KOBİ nitelikli birçok firmanın batmasına sistem dışına çıkmasına yol açtı.
Kalkınmanın ve büyümenin en önemli ayağı "üretmektir". Üretmek için ülkenin kendi hammaddesini, insan kaynağını en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir. Yönetenlerin bu alandaki görevi ise ülkenin insan sermaye ve hammadde kaynaklarını en verimli kullanacak ortamı yaratmak olmalıdır. Doğal olarak bütün içerisinde yerli üretimin korunması da yer alır. Bu dönemde yerli üretim sadece bizim sermayedarımızın üretimi değildir. Bizim sınırlarımız içinde üretim yapan farklı menşeili bütün üretim yapan firmaların üretimidir. Olaya bu bütünsellikte bakmak gerekir. "Yerli üretim" konusu bugün bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemle ele alınması, üzerinde hassasiyetle durulması gereken konudur. Önemli olanın üretime dayalı kalkınma ve büyüme olduğu bunun için ülke kaynaklarının en verimli şekilde kullanılıp kullanılmadığının değerlendirilmesi grekir.
Osman Arolat
http://www.dunyagazetesi.com.tr/ |