Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

TEKİRDAĞ’ın Şarkoy İlçesi, eski bir Rum yerleşim merkezi... 1970’lerde Marmara’nın Bodrum’u olacaktı. İstanbul’un orta sınıf ve alt kesiminin bir tatil merkezi oldu. Günümüze kadar pek fazla gelişemedi.

İstanbul’a yakınlığı ve ekonomik nedenlerle Ege ve Güney’e gidemeyen yerli turistleri çekiyor artık. 17 bin yerleşik nüfusuna karşılık yazları 150 bine yükseliyor nüfusu. Yazları 18 fırın çalışıyor. Çok sayıda ‘marka’ market açılmış.

1923’te belediye olan Şarköy’de cadde ve sokaklarda komutan isimleri yer alıyor: Atatürk, İsmet İnönü, Enver Paşa, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Sarıca Paşa gibi... Cumhuriyet ilkelerine bağlı bir topluluk. Sol oylar hep önde ama sağ ve sol arasında çok katı ayrımlar yok.

Yerleşik halkı Balkan ve Rumeli mübadili ve muhacir... Selanik-Makedonya ağırlıklı. Geçimlerini başta bağcılık ve zeytincilik olmak üzere sebze ve meyve yetiştiriciliğinden sağlıyorlar; 2-2.5 ay da turizmden... Pansiyonculuk yerinde sayıyor, otelcilik ise gelişemiyor.

20 BİN YAZLIK

Çünkü, Şarköy sınırları içinde 25 bin konuttan 20 binini yazlıklar oluşturuyor. Yazlıkçılarla 8-10 kat artan nüfusun yükü altında haklı olarak eziliyor belediye... Tüm sahil kentlerinin bu sorununa karşılık, hükümetler belediyelerin ‘yazlık kaynak’ talebine kulaklarını kapatıyorlar. AKP ise şunu yapıyormuş.

Belediye geçen dönem AKP’nin elindeymiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çeşitli yardımlarda bulunmuş Şarköy’e. Ama CHP gelince bu kaynaklar kesilmiş. O nedenle çoğu İstanbullu olan yazlıkçılar bu duruma tepki gösteriyorlar. Tatilci bir kadının “Ben İstanbul’da AKP’ye oy vermiştim, Kadir Topbaş, Tekirdağ ve Şarköy’e yardım yapıyordu. Yardımlarını niye sürdürmüyor? Başka belde belediyelerine yapıyormuş” demesi dikkatimizi çekti.

BİR İSKELE Kİ...

Bir zamanlar İstanbul’dan vapurun işlediği Şarköy’ün L şeklinde 650 metre uzunluğundaki iskelesi adeta ‘deniz bulvarı’, insan kaynıyor. Belediye Başkan Yardımcısı Efrahim Galip, L biçiminde 190 metrelik iskeleyi devralmak istediklerini, bu gerçekleşirse iskeleyi ilave mimari motiflerle sanat alanına dönüştürebileceklerini söylüyor. Belediyenin bölgede ünlenen parke taşlarıyla döşense Şarköy’e çok şey katabilir bu proje.

Şarköy’ün havası aynı Altınoluk gibi; özellikle Akdeniz iklimi özelliği taşıyor. Belediye Başkanı Süleyman Altınok, “Kentimiz sırtını Işıklar (Ganos) Dağı’na dayadığından 360 günün en az 300 günü poyraz eser. Rutubet yoktur, astım hastalarına iyi gelir, yüksek tansiyon hastaları burada hap almaz” diyor.

SEKTÖRE BALTA

Bağ ve şarap üreticileri ise dert küpü... İktidarın başının üzüm yeyin demesinin bir anlamı yok. AKP’nin iktidara gelmesinden bu yana yıllardır buraya güç veren şarapçılık sektörünün baltalandığı açık. Tekirdağ Bağcılık İstasyonu bir taraftan köylülere bağ çubuğu dağıtırken, öbür taraftan şarap üreticileri baskı altında tutuluyor. Yüksek orandaki ÖTV maliyeti yükselttiğinden piyasa koşullarına bağlı olarak şarap üretimi giderek düşüyor. Ganos (Eski şaraplarının üreticisi Füsun Eren “Hatırladınız mı, şarap üretimi yaptığımız tesislerin bulunduğu arsamız hükümet konağı yapılmak üzere istimlak edilmek istenen kişiyim” diye hatırlattı. O zaman köşemizde “Şarap üreticisine istimlak cezası” diye yazı yazmıştık. “Yalçın Bey, baskınlardan bıktık. Sahte bandrolün olduğunu söyleniyor; bu doğru ama biz küçük üreticilerin hırsız safında gösterilmesine tepkiliyiz. Büyükler dışında kaç üretici kaldık ki...” diyor haklı olarak... Şarköy, Mürefte ve Hoşköy’de büyüklerin dışında şarap yapan beş-altı ailenin kalması çok üzücü. Sirke ve pekmeze dönenler de işlerinden memnun değil. Üzümünü geçen yıl çay fiyatına satan üreticinin kızgınlığı nedeniyle bağlarını sökmeleri konunun acı bir tarafı.

Şarköy’ün markası ‘Güler Sabancı’

Bağların yerine başta zeytin olmak üzere kiraz, yenidünya, ceviz ve sofralık üzüm ekimi başlamış. Zeytin ağaçı sayısı 1 milyonu bulmuş; ancak bu yıl dondan dörtte birinde ürün kaybı olmuş. Bölgedeki zeytinin Gemlik’e rakip olduğunu söylemek gerek. Marmarabirlik zaten bölgeden alım yapıyormuş.

Güler Sabancı’nın bölgeye katkıları unutulmuyor. Dayısı Orhan Türker’le

Gülor marka üretim yapan Sabancı “En iyi şarap üretilebilecek toprak ve hava Şarköy’de” diyormuş. ‘Güler Sabancı’ Şarköy’ün en önemli markası. Oradaki dostlarla konuşurken Şarköylüler, belediyenin tahsis edeceği bir arsaya yörenin ihtiyacı olan huzurevi yapılması için sponsor olmasını istiyorlar Güler Hanım’dan.

Şarap evrensel bir gelir kaynağı, Şarköy’ün de yöresel zenginliği. Şaraba karşı hükümet köstek değil, daha çok destek olmalı.

 

Yalçın Bayer

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
30.07.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız