Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

YILDA 13.8 milyar adet yumurtanın tüketildiği Türkiye’de, doğal beslenip serbest ortamlarda stresten arınan tavukların yumurtası, pazarda yüzde 5’e ulaştı.

Yıllık üretimin 345 milyon adede, yıllık pazar hacminin de 75 milyon dolara ulaştığı organik yumurtada, üretici firma sayısının hızla artması, rekabetin de fiyatlarda yoğunlaşmasını sağlıyor.

YILLIK hacmi 1.5 milyar dolara ulaşan yumurta pazarı, organik üretime geçişle birlikte stresten uzak, özgür ortamlarda yetiştirilen tavuklar sayesinde hızla büyüme eğilimine girdi. Kümes içinde kafeste tutulmayan, açık ortamda serbesçe dolaşabilen, sertifikalı organik yemlerle beslenip, stresten uzak tutulan tavuklardan elde edilen organik yumurtaların normaline oranla iki kat fiyata satılmasına rağmen, toplam pazardan aldığı pay yüzde 5’lere ulaştı.

345 milyon adet

Yılık 345 milyon adet üretimle, 75 milyon dolarlık hacme ulaşan organik yumurtaları ağırlıklı olarak, katı besine geçen çocuklar, yeni doğum yapan anneler, hamileler ve yaşlılar tüketiyor. Buna da, organik yumurtaların normal yumurtalara oranla 2 kat fazla omega 3, üç kat fazla D ve E vitamini, 7 kat fazla beta karoten (Hücrelerin dayanıklılığını artırıp, bağışıklık sistemini güçlendiren provitamin A) içermesi, kolestrol ve doymuş yağ oranının düşük olması etkili oluyor.

Fiyat iniyor, üretici artıyor

Arkadaşımız Cansu Mansur’un yaptığı araştırmaya göre, normal yumurtalara oranla ortalama 2 kat daha pahalı olan organikler, satışlarının hızla artması, üreticilerin de iştahını kabartıyor. Buna da son dönemde bir çok ürünün genetiğiyle oynanmasıyla tedirginlik yaşayan tüketicilerin giderek bilinçlenmesi neden oluyor. Talep, bir yandan fiyatlarda gerilemeye yol açarken diğer yandan da üretici firma sayısının hızla artmasını sağlıyor. Organik yumurtda Keskinoğlu, Dimetta, Flotty, Gürsel Karlı, Itır, City Farm, Kor Yumurta, Yeşil Küre, Yarışkaşı Organik Çiftliği gibi firmalar ön plana çıkıyor.

Mutlu tavuk yumurtası

Mutlu tavuk yumurtası olarak da adlandırılan organik yumurtada üretim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2005 yılında yayınladığı Organik Tarım Yönetmeliği’ne uygun olarak gerçekleştiriliyor. Bunna göre, 45-50 bin tavuk kapasiteli kümeslerde sadece 3 bin organik tavuk bulunması gerekiyor. Ayrıca, organik yem kullanma zorunluluğu bulunuyor. Tüm bunlar, konvansiyonel üretime oranla maliyetlerin daha fazla olmasına yol açıyor. Organik yumurta üretiminde, üretimi artıracak müdahalelere de izin verilmiyor. Tavuklara antibiyotik ve kimyasal renklendirici maddelerin verilmesi de engelleniyor. Sağlık kriterleri ön planda tutuluyor. GDO’lu ve kimyasal katkılı yem kullanımına izin verilmiyor.

Nasıl üretiliyor

Barınakları (kümesler) kafes sistemi değil, tavuklar serbest. 500 metrekarelik bir kümeste 3 bin tavuktan fazlası barındırılamıyor.

Yemlerin sertifikalı tamamen organik hammaddeyle hazırlanmış olması gerekiyor.

Tavukların iç ve dış ortamlarda serbestçe dolaşabilmesi gerekiyor. Hareketleri kısıtlanamıyor.

Her bir tavuk için kümes dışında en az 4 metrekarelik gezinti alanı şartı bulunuyor. Hiç bir şekilde stres ortamı istenmiyor.

Kimyasal renklendirici ve antibiyotik uygulaması yapılamıyor.

Aydınlık süresi 16 saati geçmiyor.

Yönetmelikte belirtilen temizlik maddeleri dışında, malzeme kullanılılmasına izin verilmiyor.

Üretimi artırıcı hiçbir müdahale yapılamıyor.

Kişi başına yılda 130 adet yiyoruz

TÜRKİYE’de organik yumurta üretiminin yeni bir alan olmasına rağmen, tüketimi hızla artıyor. Yılda kişi başına 130 yumurtanın tüketildiği Türkiye’de organik yumurtaya olan talep de, Avrupa’yla paralel gelişiyor. Normal yumurtada olduğu gibi organik yumurtada da tüketim, Avrupa ülkelerinin yarısı seviyesinde bulunuyor.

 

Erkan Çelebi

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
01.08.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız