Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlarda orucun kalp açısından olumlu etkiler oluşturduğunu belirtildi.

Doç. Dr. Atilla Bitigen, "Düzenli oruç tutmak, kan basıncını normalleştirir ve iyi kolesterolü yükseltir" dedi.

Kalp hastaların Ramazan'da dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Atilla Bitigen, "Kalp hastaları da oruç tutabilir. Ama önce doktorlarına gidip şeker ve EKG gibi testlerini yaptırsınlar" uyarısında bulundu.

Bugün'den Münevver Çakırtaş'ın haberine göre herhangi bir rahatsızlığı olmayanlarda orucun kalp açısından olumlu etkiler oluşturduğunu belirten Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Direktörü Doç. Dr. Atilla Bitigen, kalp hastalarının mutlaka doktoruna danışarak oruç tutması gerektiğini vurguladı. Ritim bozukluğunun bir kısmı stresle bir kısmının da aşırı yemeklerle tetiklenebileceğini dile getiren Doç. Bitiken, "Açlık; adrenalin salgısını arttırabilir ve kan şekerinin düşmesi de stres oluşturabilir. Bu gibi özel durum dışındaki ritim bozukluğu olan hastalar, doktorları ile görüşüp ilaçlarını düzenleyerek oruçlarını tutabilirler" diye konuştu.

TANSİYON PROBLEMİNİZ VARSA...

Düzenli oruç tutmanın, kan basıncı normalleşmesine katkıda bulunduğu gösterildiğini dile getiren Doç. Bitiken, "Ancak iftarda aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerin alınması, kan basıncında olağan dışı artışlara neden olabilir. Bunların da kalp yetmezliğini, inmeleri, felçleri ve kalp krizlerini tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bazı tansiyon hastalarının birden çok ve günün belli saatlerinde ilaç almaları zorunlu olabilir. Bu kişilerin oruç tutması, ilaçlarının vaktinde alınmamasına neden olacaksa, oruç tutmayabilirler" açıklamasını yaptı.

DİYABETE DE ETKİSİ OLUMLU

Doç. Bitiken, "Düzenli oruç tutmanın; damar sertliğinden koruyucu HDL kolesterolü arttırıcı etkileri ve koroner arter hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan homosisteinin düzenlenmesindeki olumlu etkileri nedeniyle, normal kişileri koroner kalp hastalıklarından koruyucu etkisi vardır" dedi. Oruç tutmanın kan basıncı ve şeker hastalığı üzerinde olumlu etkileri nedeniyle de, kalp hastalıklarından korunmada yararlı olduğunun kanıtlandığına dikkat çeken Doç. Bitiken, "Bu nedenle sağlık açısından oruç tutmak faydalıdır" dedi.

İLAÇ SAATLERİ AYARLANABİLİR

Kalp hastalığı olanların oruca başlamadan önce doktorları ile görüşerek oruç tutup tutamayacaklarına karar verilmeli gerektiğinin altını çizen Doç. Bitiken, ilaç saatlerinin ayarlanabileceğine dikkat çekti. Bitiken şunları söyledi: "İdrar arttırıcı ilaç alanlar; oruç süresince sıvı alamayacakları için, özellikle de sıcak havalarda tansiyon düşüklüğüne, hatta böbrek yetmezliğine maruz kalabilirler. Günümüzdeki kalp ilaçlarının çoğu uzun etkili olup, bir veya iki dozda alınabilmektedir. Bu nedenle oruç tutacaklar, ilaçlarını hekim kontrolünde iftar ve sahur şeklinde ayarlayarak, ibadetlerini yapabilirler" Bitiken, oruca başlamış kalp hastalarının göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı gibi şikayetleri olursa mutlaka kardiyolojik muayeneye gitmeleri gerektiğini belirti:

KALP HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

Kalp hastalarının özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmalarını tavsiye eden Dr. Bitiken, şöyle devam etti:" İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra, ana öğün yemeği yenebilir. Meyve ve sebzeler geç saate kalmadan alınabilir. Sahurda ise tok tutması için ağır, sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği düzenlenmelidir. Özellikle yaz gününde uzun süreli sıcak havada oruç için bol sıvı alınarak oruca hazırlık yapılmalıdır."

ANJİYO OLACAKSANIZ...

Anjiyografi öncesi oruç nedeniyle susuz kalmanın geri dönüşü mümkün olmayan böbrek hasarlarına yol açabileceğini dile getiren Dr. Bitiken, bu nedenle anjiyografi veya benzeri tetkik yapılacak kişilerin oruç tutmaması gerekir.

 

http://www.internethaber.com/

Ekleme Tarihi
12.08.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız