Kardiyolog Ali Soner Demir, oruç tutmanın kalp sağlığını olumsuz etkilemediğini belirtti.
Kardiyolog Ali Soner Demir, oruç tutmanın kalp sağlığını olumsuz etkilemediğini, yılların tecrübesine dayanarak söylüyor.
Ama yine de oruç tutmak isteyen kalp hastalarına bazı önerileri var.
Doktorunuzun onayı ile sabah ile öğlen arasında almanız gereken ilaçları sahurda, ikindi ya da akşam ilaçlarını iftarda için.
Aşırı yağlı ve tatlı gıdalardan uzak durun. Tuz kısıtlamasına devam edin.
Oruç Tutmak İsteyen Hastalar Kendi Doktoru ile Görüşmeli
Özel bir hastanenin Kardiyoloji Uzmanı Ali Soner Demir, Ramazan’da kalp hastalarının oruç tutabileceğini, fakat bunun doktorların önerileri doğrultusunda verilen kurallara uyularak gerçekleşebileceğini söylüyor.
"Oruç tutmanın kalp sağlığını olumsuz etkilemediği yıllardır tecrübelerimizle sabit olan bir gerçektir. En iyisi oruç tutmak isteyen hastaların, durumlarını en iyi bilen kendi doktoru ile görüşüp izin alması ve ilaç düzenlemelerinin yapılmasıdır" diyen Demir, her kalp hastasının rahatsızlık derecesinin farklı olduğuna dikkat çekiyor.
Genel vücut düşkünlüğü olmayan, gündelik işlerini rahatlıkla yapabilen kalp hastalarının diğer bireyler gibi oruçlarını rahatlıkla tutabileceğini vurguluyor.
Ali Soner Demir, oruç tutarken alınacak ilaçların kullanımı için şu önerilerde bulunuyor: "Artık pek çok ilaç günümüzde günde tek doz almakla etkili hale getirilmiş durumdadır. Hastalarımız doktorlarının onayı ile sabah ve öğlen arası alınan ilaçlarını sahur vaktinde, ikindi veya akşam arası aldığı ilaçlarını da iftardan sonra alabilirler.
Günde 3-4 kez kullanılması gereken bazı ilaçlar geçici olarak uzun etkili olan alternatifleri ile yer değiştirilebilir. Bazı tansiyon ve kalp ilaçları su-tuz kaybettirici etkiye sahiptir, sıcak bir ayda oruç süresinin uzun olması ve terleme nedeni ile ayrıca susuz kalınabilir, o nedenle istenmeyen yan etkiler olabilir, bu sebeple doktor kontrolünde idrar söktürücü ilaçların dozunda azalmalar yapmak gerekebilir."
Kalp Hastaları Kızartılmış ve Aşırı Yağlı Gıdalardan Uzak Durmalı
Ramazan’da kalp rahatsızlığı olan bir kişiye tavsiye edilen beslenme tarzının sağlıklı kişilerle aynı olduğunu söyleyen Ali Soner Demir, "İftara öncelikle su, hurma, hafif kahvaltılıklar ve çorba ile başlamalı, birden, hızla, aşırı, tıka basa yenilmemelidir" diyor.
Mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış, aşırı yağlı olmayan gıdaların tercih edilmesini isteyen Demir’e göre, aşırı yağlı etlerden ve sakatatlardan da uzak durulmalı.
"Sahurda çok fazla yemek tüketmek uzun süre tok tutar" inancından vazgeçilmeli.
Demir, bununla ilgili şöyle konuşuyor:
"Çünkü ne kadar çok yenirse ve ne kadar hızla kan şekerini yükselten tatlılar yenirse o kadar çabuk acıkılır. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya lifli gıdalar (sebze yemekleri) kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, aşırı mide salgısına neden olmazlar ve acıkmayı geciktirirler. Acil servislere başvuran oruçlular, büyük çoğunlukla oruç süresinde değil iftarla sahur arasında tokluk süresinde gelirler. Demek ki iftarda kısa sürede aşırı yemek alışkanlığı olmazsa Ramazan’da geceler daha sakin ve huzurlu geçecektir."
Oruç Tutacak Olan Kalp Hastalarına Öneriler
-Hızlı ve aşırı yemekten kaçının.
-Aşırı yağlı ve aşırı tatlı gıdalardan uzak durun.
-Mutlaka sahura kalkın.
-Günde en az 2-3 litre sıvı alın.
-Sigara içmeyin.
-Tuz kısıtlamasına devam edin.
-Sıcak altında dolaşmaktan ve aşırı terletecek işlerden uzak durun.
http://www.haberoku.net/