Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Kasım 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülver Derici, günlük, yemeklerde alınması gereken tuz miktarının 5 gram olduğuna dikkat çekti.

Ülver Derici, "Bir porsiyon pizza yediğimizde 4 gram, bir porsiyon hamburger ve patates kızartması yediğimizde 2.9 gram tuz tüketmiş oluyoruz. Bir öğünde alınacak bu miktarlar günlük tüketimin çok ciddi artmasına neden olarak, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon gelişmesine yol açabiliyor." uyarısında bulundu.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülver Derici, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, normal sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerde alınması gereken tuz miktarının 5, maksimum 6 gram olması gerektiğine dikkat çekti.

Bu miktarın üzerindeki tüketimlerin hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkların tetikleyicisi olabileceğini kaydeden Derici, "Fazla tuz tüketimi, mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini arttırdığı gibi astım hastalığında şikayetleri de artırır. Gerek bu hastalıkların önlenmesinde, gerekse bu hastalıklara sahip bireylerin hastalık risklerinden korunmasında günlük alınan tuz miktarının azaltılması olmazsa olmaz temel kuraldır." diye konuştu.

Öğünlerde sıklıkla tüketilen zeytin, peynir, sosis, salam, konserve gıdalar, turşu, hazır soslar ve ketçabın tuz oranı en yüksek gıdalar olduğunu kaydeden Derici, "Bu ürünlerin fazla tüketimini kısıtlamanın yanı sıra tuz içerikleri azaltılarak ya da marketlerden tuz içeriği azaltılmış olanlarını satın alıp tüketerek günlük tuz alımını anlamlı ölçüde azaltabiliriz." dedi.

Derici, tuzun yerine kekik, nane, kimyon, dereotu, kırmızı ya da kara biber gibi baharatları kullanarak yemeklerin lezzetlendirilebileceğini ifade etti.

FAST-FOOD'LARA DİKKAT

Evde yenilen yemeklerdeki tuz oranını kontrol etmenin daha kolay olduğunu, bununla birlikte bir lokantada veya fast-food gıda satan yerlerde tuz oranı düşük gıda yeme şansının daha az olduğuna vurgulayan Derici, "Özellikle böyle yerlerde yenilen ürünlerdeki tuz miktarları da yemek menülerinde bulundurulmadığı için farkında olmadan alınan tuz miktarı oldukça yüksek olmaktadır. Bu nedenle bütün müşteriler için ortak hazırlanan gıdaları sunan yerlerden ziyade size özel menüyü sunabilecek; kırmızı etinizi, tavuğunuzu, balığınızı ve sebze yemeğinizi istediğiniz gibi az tuzla hazırlayıp getirebilecek yerleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır." şeklinde konuştu.

Toplumun çoğunluğunun bu davranışı benimsemesi ile arzulanan oranda tuz ile hazırlanmış gıdaları servis eden lokanta sayısının da artmış olacağını dile getiren Derici, şöyle devam etti: "Dışarıda yemek yerken bir porsiyon döner kebap yediğimizde 8.6 gram, bir porsiyon pizza yediğimizde 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartması yediğimizde 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartması yediğimizde 1.2 gram ve 100 gram ekmek yediğimizde de 1.4 gram tuz tüketmiş olacağımızı unutmayalım. Sadece bir öğünde alınacak bu miktarlar günlük tüketimin çok ciddi artmasına neden olacak, bizi kalp, damar hastalıkları ve hipertansiyon gelişimine daha da yakınlaştıracaktır."

ALIŞVERİŞLERDE ALINACAK ÜRÜNÜN İÇERİĞİNE BAKIN

Derici, sağlıklı yemek yemek için market alışverişlerinde alınacak ürünün içeriğine bakılmasının alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ürünün 100 gramında 1.5 gram tuz (ya da 0.6 gram sodyum) var ise yüksek tuzlu ürün, 0.6 gram tuz (ya da 0.1 gram sodyum) var ise düşük tuzlu ürün grubuna girdiğini anlattı.

Öte yandan, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2008 yılında yapmış olduğu bir çalışmada Türkiye'de tuz tüketiminin normalin 3 katı kadar olduğu (ortalama 18 gram), erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptandı.

Türk hipertansiyon İnsidans çalışmasına göre ise Türkiye'deki hipertansiflerin miktarı 4 yılda 3 milyon artmış olup toplumdaki aşırı tuz tüketimi bu artışın önemli bir sebebi olarak görülüyor.

zaman.com.tr

Ekleme Tarihi
21.02.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız