Günümüz Norveç mutfağında yaşanan en büyük değişimin pişirme yöntemlerinde olduğunu söyleyen ünlü şef Roy Magne tüm balıkları 50 derecede sadece 3- 4 dakika kadar pişiriyor.
Bundan 25- 30 yıl öncesine dek Norveç Mutfağı dendiğinde akla tek gelen “smörbröd” denilen soğuk sandviçleri olurdu. Kültürüne biraz yakın olanlar, patates yufkasına sarılı sosisleri, haşlama balıklarını ve ünlü lahana salatalarını bilirdi. Norveç mutfağı kültürü gibi sadeliğin yansımasıydı.
Norveç ekonomik gücünün artmasıyla eşzamanlı yemek kültürünü son yıllarda neredeyse yeniden yarattı. İtalya, İspanya ve Fransız mutfaklarından, Ortadoğu’dan ve Güney Asya’dan izler taşıyan günümüz Norveç mutfağı yalın lezzetleriyle dikkati çekiyor. Bugün ülkenin kuzeyinde küçük bir kasabadaki şef restoranına dünyanın dört bir köşesinden gurmeler gidebiliyor.
Sen dünyasın Geçtiğimiz hafta içinde bu ünlü şef Roy Magne Berglund İstanbul’daydı. Roy Magne’nin 2000 yılında Svolvær’de açtığı eşi Ingvild ile beraber işlettiği “Du Verden” adlı restoranı var. Yurt içinde ve dışında özellikle deniz ürünleri pişirme yöntemleriyle birçok ödülü olan, televizyonda program yapan Roy Magne tüm İskandinavya’da ilgiyle takip edilen bir şef.
“Du Verden/ Sen Dünyasın” adlı 70- 80 kişilik restoranın üst katında dışardan gelen konuklar için de 48 kişilik misafirhanesi bulunuyor. Roy Magne Norveç mutfağında yıllar içinde yaşanan en büyük değişimin pişirme yöntemlerinde olduğunu söylüyor. Geleneksel Türk mutfağında olduğu gibi Norveç mutfağında da yakın zamana dek etler ve balıklar çok pişiriliyordu. Pişme sırasında tüm suyunu, yani özünü yitiren etler ancak üzerlerine dökülen ağır soslarla yumuşayıp yenebiliyordu.
İthalat rekoru uskumruda
Magne bugün hangi balığı kullanırsa kullansın 50- 60 derecede sadece 3 dakika kadar pişiriyor. Ya da marine ederek çiğ kullanıyor. Kuzeyli şefe göre tüm balıkların tadını almak için az pişirmek gerekiyor. Ama özellikle de hemen sertleşip rengi değiştiği için somonun çok az pişirilmesini öneriyor. Norveç’ten Türkiye’ye ithal edilen balıklar arasında uskumru başı çekiyor. Ardından da somon, halibut, morina, ringa, kalkan gibi çeşitler geliyor.
2009 yılında toplam 41,7 ton deniz ürünü ithal edilirken 2010 yılının ilk 10 ayında ithalat 42,5 ton olmuş. Bu da yaklaşık 41% oranında artış anlamına geliyor. Balık ithalatında işlem hacminin 3.392 milyon NOK/ 100 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.
Basit bir Roy Magne tarifi:
Somon tartar
Limon suyu, hardal, bir tutam tuz, şeker, maydanoz, kişniş ve zeytinyağı iyice çırpıp çok ince dilimlenmiş taze somon dilimlerinin üzerine dökün, dolapta bir iki saat beklettikten sonra kızarmış ince bir dilim ekmeğin üzerine yerleştirip afiyetle yiyin.
|