Kelime anlamı oldukça ilginç avokadonun, Aztekçede `ahuacatl` yani `testis` anlamına geliyor,
insan testisine olan benzerliğinden esinlenilmiş. Aztekler, bu benzerlikten yola çıkarak mı bilinmez, tarih boyunca afrodizyak olarak kullanmışlar bu lezzet.
Kelime anlamı oldukça ilginç avokadonun, Aztekçede `ahuacatl` yani `testis` anlamına geliyor, insan testisine olan benzerliğinden esinlenilmiş. Aztekler, bu benzerlikten yola çıkarak mı bilinmez, tarih boyunca afrodizyak olarak kullanmışlar bu lezzeti. Öyle ki, o zamanlar o yörede insanlar rahatlıkla satın alamazlarmış bu meyveyi, utanırlarmış.
İngilizler`in bu meyveye verdiği isim de oldukça ilginç; `timsah armudu`. Dış yüzeyinin timsah derisine olan benzerliğinden esinlenilmiş.
Oldukça eski bir meyve aslında, M.S. 900`lü yıllara ait olduğu düşünülen avokado şeklinde büyük bir cam kavanoz bulunmuş arkeolojik kazılarda Chanchan`da. Avokado, herdem yeşil olan bir tropikal bir ağacının meyvesi.
Halkımızın son yıllarda tanıştığı Meksika kökenli bu egzotik tat, yağ içeren ender meyvelerden biri.
1700`lü yıllarda Avrupalı denizciler 1700`lü yıllarda `denizci yağı` diye adlandırıp seferler sırasında bisküvilere sürüp yerlermiş bu dayanıklı meyveyi. Yağ deyince öyle hemen ürkütmesin sizi, içerdiği yağlar vücuda faydalı olan cinsten, hem de ne fayda, say say bitmez gibi geliyor bana ama dilim döndüğünce özetleyeyim. Avokado içerisinde kandaki `kötü kolesterol`ü düşüren `tekli doymamış` yağlar mevcut. Bu yağların Akdeniz kültürünün `sağlık sırrı` olduğu düşünülüyor tıp dünyasında. Akdeniz bölgesi, dünyada kalp ve damar hastalıklarının en az rastlandığı bölgelerden biri.
Yağ içerdiği halde kalorisi çok yüksek değil, 100 gramı 177 kcal içeriyor. Az miktarda protein ve karbonhidrat yanı sıra oldukça yüksek miktarda potasyum mevcut bu egzotik meyvede ki bu miktar birçok sebze ve meyveyi geride bırakacak düzeyde. Potasyum kalp kası ve damar sistemi için en önemli minerallerden biri. Yüksek tansiyon hastalarını da rahatlatıcı özellikleri var.
YÜKSEK MİKTARDA VİTAMİN İÇERİYOR
Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve az miktarda da demir var avokadoda. En yüksek miktarda içerdiği vitaminler ise A ve B6 vitaminleri ile folik asit. İçediği C vitamini de azımsanamayacak miktarda. B6 Vitamini `piridoxin` olarak da bilinir ve vücutta bu kadar fazla hayati fonksiyonu bir arada destekleyen başka bir vitamin yoktur. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarının hepsinde birden rol alır. `Seratonin` adı verilen `mutluluk hormonu` salgılanmasına da destek olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dr.Elif Güveloğlu
|