Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Dünyanın tüm mutfaklarının vazgeçilmez malzemelerinin başında tuz gelir.

 
Tuz, hemen bütün yemeklerimizin temel tatlandırıcısı olmasının dışında yiyecekler üzerinde mikropların çoğalmasını engelleyici antiseptik bir etki yapar. 
Tuz, bozulmadığı gibi, bozulmayı engelleyici bir özelliğe de sahiptir. Bunun içindir ki, yüzyıllardır başta et ve balık olmak üzere pek çok yiyecek bozulmasınlar diye tuza basılır.
Bozulmayan, bayatlamayan bir ürün olarak “vefakâr” olarak niteleyebileceğimiz tuzu çok kullanmamak konusunda uyarılıyoruz. 
Oysa ki tuz, hemen her tadın içine girmiş durumdadır. Acıda, ekşide ve hatta pek çok tatlıda ondan mutlaka bir fiske bulunur.
Ancak, uzmanların önerilerine kulak kabartıp yerli yersiz tuz kullanmaya son vermeli, tuzun vücudumuza su kadar yararlı olduğunu bilmeli, ama doğru tuzu doğru miktarda kullanmak konusunda dikkatli olmalı ve tuzun yiyeceklerin tadının önüne geçmesine engel olmalıyız.
 
ARABAŞI ÇORBASI
 
Çorba için;
1 adet küçük tavuk ya da 2 adet tavuk göğüs eti
10 su bardağı su
30-50 gr tereyağı (Sade yağ da kullanabilirsiniz.)
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber
Hamur için;
5 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
 
Tavuğu ya da göğüs etini suyla beraber tencereye koyun. Pişmesine yakın tuz atın ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirdikten sonra suyunu süzün ve eti tel tel olacak şekilde didikleyin.
Tereyağını tencerede eritip üzerine unu ilave edin ve kısık ateşte, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine salça ve kırmızı biberi ilave edip tekrar karıştırın.
Hazırladığınız meyane sosuna tavuğun haşlama suyundan 7-8 su bardağı kadar ekleyip sürekli karıştırın. Kaynayınca didiklediğiniz etleri aktarın. Yine karıştırarak 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için tavuk suyundan 2 su bardağı kadarını orta boy bir tencereye aktarıp üzerine unu ilave edin. Unu tavuk suyunda ezerek tel çırpıcıyla çırpın.
Kalan 3 su bardağı tavuk suyunu tuzla beraber yavaş yavaş ilave edin. Kısık ateşte, koyu kıvamlı bir karışım elde edinceye kadar pişirip tepsiye aktarın. Soğumasını bekleyip baklava dilimi şeklinde dilimleyin. 
Pişirdiğiniz çorbayı kaselere paylaştırıp dilimlenmiş hamurlarla beraber servise sunun
 
 
 
 
Sahrap Soysal
 
 

Ekleme Tarihi
22.11.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız