Soframıza zenginlik katar dolma ve sarmalar... Bazen sarma yerine dolma sözcüğü kullanılıyorsa da, biz doldurulan sebzelerle yapılana dolma, yaprağa sarılarak yapılana ise sarma diyoruz.
Dolma deyince hepimizin aklına biber ve patlıcan gelir kuşkusuz. Dolması yapılan sebzeler elbette patlıcan ve biberle sınırlı değil. Kabak, domates, kuru soğan, patates, pırasa gibi sebzelerin de dolması yapılıyor. Dolmayı dolma yapan şeye, yani iç harcına gelince, bu harçların ana malzemesi ya kıyma ya da pirinç oluyor. Ancak bazı yörelerimizde pirincin yerini bulgur, mısır ya da nohut da alabiliyor.
Gelelim sarmalara... Biz Türkler, asma yaprağını Anadolu’ya geldikten sonra tanımış ve sevmişiz. Sarma için asma yaprağı kadar çok kullanılan sebzeler de var. Kara ve beyaz lahana ve pazı, geniş yaprakları ve lezzetiyle bu kulvarda asma yaprağının en ciddi rakipleri. Dolma da desek adına, sarma da, bunlar Türk mutfağının en vazgeçilmez ve en çok maharet isteyen yemekleri arasında...
Çikolatalı Letonya kurabiyesi
? 2 adet yumurta ? 1 su bardağı zeytinyağı ? 250 gr bitkisel margarin ? 1 paket kabartma tozu ? 1 paket vanilya ? Alabildiği kadar un
Yçi için; ? 1 su bardağı damla çikolata ? 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi ? 1 su bardağı tozşeker ? 2 tatlı kaşığı toz tarçın ? Ayrıca; 1,5-2 su bardağı pudraşekeri
Yç harcını hazırlamak için; damla çikolata, ceviz içi, tozşeker ve tarçını derin bir kaba koyup karıştırın. Hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Oda sıcaklığında yumuşamış yağı, zeytinyağını, kabartma tozu ve vanilyayı katıp karıştırın. Bir taraftan yoğururken, bir taraftan da unu azar azar ilave edin.
Kulak memesinden biraz yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Üzerlerine bastırıp çay tabağı büyüklüğüne getirin.
Yçlerine hazırladığınız çikolatalı harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyup D şeklinde (poğaça gibi) kapatın. Kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye yan yana yerleştirin. Önceden ısıtıp 170 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 25-30 dakika, kenarları hafif kahverengi olup üzerleri sararıncaya kadar pişirin ve çıkarın. Hafif ılık hale gelen kurabiyeleri pudraşekerine bulayıp çay ya da kahve yanında servise sunun.
Sahrap Soysal
http://www.hurriyet.com.tr/ |