Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times yazarı Paul Krugman 'gaz salımlarını azaltma konusundaki başarısızlığımız devam ettikçe daha kötüsü ile karşılaşacağız' derken bir yandan da kötü enerji politikalarının gıda fiyatlarının artışında oynadığı role dikkat çekiyor.

İstanbul- Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times yazarı Paul Krugman gazetede kaleme aldığı makalesinde "eldeki kanıtlar daha kaygı verici bir hikayenin varlığına işaret ediyor" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: Gaz salınımlarından dolayı iklim değişikliği devam ettikçe gıda fiyatları yükselişinde henüz başlangıcı yaşıyor olabiliriz.Gıda fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda son zamanda emtiaya olan artan taleple de ilgili bir durum. Gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyüme alüminyumdan, çinkoya kadar çeşitli hammaddelerin talebini 2009'un başından beri artırmış durumda...

 

Çin gibi gelişmiş ekonomilerdeki büyüme hızının et tüketimi artırması hayvanları otlatmak için daha fazla alan ayrılmasını beraberinde getirmesi bir gerçek. Aynı şekilde, başta pamuk olmak üzere hammadde üretimi için daha fazla toprak ayrılmasının, tarım için ayrılan alanları azaltması da başka bir gerçek. Bio-yakıt üretiminde kullanılan etanol üretimi için mısırdan vazgeçilmesi diğer bir gerçek. Yani, hem ekonomik büyüme hem de kötü enerji politikası gıda fiyatlarının artışında rol oynuyor.

 

Tüm bunlara rağmen gıda fiyatlarındaki yükseliş geçen yaz hava şartları ağırlaşıncaya kadar diğer emtia ürünlerindeki yükselişin gerisinde kalmıştı...

 

O zaman sorulması gereken soru şu; hava şartlarında yaşanan bu aşırı değişimin arkasında ne yatıyor? Bu durum bir noktaya kadar, doğal bir olay olan La Nina hava akıntısının normalden daha soğuk hale gelmesinden kaynaklanıyor.

 

La Nina'dan kaynaklan durumlar tarihsel olarak bakıldığında küresel gıda krizleriyle ilişkili bir seyir takip ediyor. Aynı durum, 2007-2008 döneminde yaşanan krizde de görülmüştü.Ancak hikayenin tamamı bu değil. Bu kış bolca yağan kara bakıp yanılmayın, 2010, La Nina'nın yılın ikinci yarısındaki soğutucu etkisi ve güneş faaliyetlerinin en az olduğu dönem olmasına rağmen rekor sıcaklık bakımından 2005 ile yarıştı. Rekor sıcaklıklar sadece Rusya'da değil, dünyanın beşte biri alanı kaplayan 19 ülkede daha görüldü.

 

Hem yaşanan kıtlık hem de seller, küresel ısınmanın doğal sonucu olarak ortaya çıkıyor. Sıcaklıklar kuraklığa neden olurken, diğer yandan okyanuslardan daha fazla suyun buharlaşmasına ve aşırı yağmurlarla sellere sebebiyet veriyor...

 

Elimizdeki kanıtlar, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yaşandığı bir dünyada ekonomik ve politik olarak yaşanan aksaklıkların daha ilk aşamasında olduğumuzu gösteriyor.

 

Gaz salınımlarını azaltma konusundaki başarısızlığımız devam ettiği sürece, kaçınılmaz olarak daha kötüsüyle karşı karşıya kalacağız.

 

 

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
26.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız