Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tabii ki sıhhatli olmayı, işin ehillerinden bunun doğru yollarını duymak istiyoruz. Ama işte medyanın popüler sağlık haberleri dünyasında ara ara da kayboluyoruz.

1. Çay beyne faydalı 

Gazetede 10 gün arayla çıkan haberlere bakılırsa çay dünyanın en faydalı içeceği. Hem siyah hem de yeşil çayda bulunan aminoasitler ve çayın içerdiği kafein miktarının yaptığı etkiyi ölçen uzmanlar, çay içenlerin daha verimli çalıştığını, yorgunluk hissinin azaldığını söylüyor. Bunca yıldır çay içiyoruz, daha somut fayda göremedik.

 

2. Acı çikolatanın tatlı sonuçları 

Bitter çikolata kalbi koruyor, tansiyonu düşürüyor, mutluluk aşılıyor, afrodizyak etki yapıyor. Miktar bütün haberlerde ‘bir parça’ olarak geçiyor? O parçanın ölçüsü kime göre ve nasıl belirleniyor? Ve o çikolataların ne kadarı kilo olarak dönüyor?

3. Temel mesele: Afrodizyak 

Ot olur, toz olur, sebze olur, meyve olur… Cinsel fonksiyonlarda bir hareketlilik yaratıyor mu, afrodizyak etkisi var mı? Tarihten bugüne uzanan bir çerçevede neyin o işe yaradığı sayısız habere konu olmuştur. Bin defa yazılsın, yine okunur.

4. Bütün gün kahve içmek gerek 

Günde dört-altı fincan kahve, diyabet riskini yüzde 30 düşürüyor. Üç fincan kahve, astımsız bir yaşam sürmenizi sağlıyor. Hafızayı güçlü tutuyor. Bir fincan kahve içen erkeklerin parkinson hastalığı riski, yüzde 40’a varan oranlarda azalıyor. Her gün bu kadar çok kahve içenin midesi ne oluyor, bilinmiyor.

5. Bir kadeh şarabın sırrı 

Bu konuda o kadar çok fikir beyan edildi ki, şimdi günde bir kadeh kırmızı şarap kalbe iyi mi geliyor, kötü mü? Bir kadehle alkolizmin arasında mesafe görmeyenler için zaten şarabı sağlıkla anmak sağlıksızlığın ta kendisi.

6. Domatesin yararları 

Domates de şaibeli besinlerimizdendir. Daha meyve mi, sebzi mi belli olmadığı gibi, sağlığa yararları da tartışma konusudur. Tekrarlanan araştırmalar dizisi yüzünden domatesin başrolde olduğu sağlık haberleri çok görülür.

7. Tuzlu tartışma 

Abartmanın zararı varsa da, insan vücudunun bir miktar tuza ihtiyacı var diye bilirdik. şimdi tuzun kamusal mekânlarda yasaklanması konuşuluyor. Bu tuz olayı da çok net değil.

8. Seks-kalori cetveli 

Sekse teşvik etmek maksatlı haberler mi bunlar emin değiliz. Bir sevişmede yakılan kalori hesabı, bilmemkaç kilometre koşmaya denk düşürülerek hep karşımıza çıkar. Spor boşa mı demek istiyorsunuz?

9. Dünyanın en yaşlısı kim? 

Bu gezegende yaşayan en yaşlı insanın kim olduğunu tespit eden bir merci var mı acaba? Durmadan başka birileri çıkıyor en yaşlı olarak. Bize mi öyle geliyor?

10. Çağımızın vebası 

Bu kalıp popüler sağlık haberlerinde çok kullanılır ama veba duruma göre değişir. Çağımızın vebası kanser mi, obezite mi, yoksa stres mi? Yoksa artık birden fazla mı veba var? Ne pis çağmış…

11. Elma mucizesi: 

Elinde taze bir elmayla parlak ciltli, genç bir kadın fotoğrafı eşlik eder bu habere muhakkak. ıçerik çoğu kez günde bir elmanın mideye, cilde ve dahi beyne çok iyi geldiği yönündedir. Faydası yoksa da dert değil, “Bu kadar elmayı boşa mı yedik?” demeyecek kadar sevilesi bir meyve…

12. Su miktarı muamması 

Suyun faydalı bir şey olduğu kesin ama galiba bünyeye göre değişen bir yanı da var. ‘Günde şu kadar su şart’ haberleri bazen içini daraltıyor insanın. Sanki ne kadar fazla içilirse o kadar iyi gibi düşünenlerin çok haklı olmadığı da açık. Beş litre içmeyiniz!

13. Hollywood yıldızlarının gençlik sırrı 

Tabii ki asıl hikâye bu ‘gençlik sırrı’nın Türkiye’de satılmaya başlanması. Yakın zamanda Mel Gibson’ın genç kalma sırrı olan ürünün geldiği müjdelenmişti. Krem de olur, fitness cihazı da. Mühim olan yıldızı parlak bir ismin sırlarından birine ortak olmak…

14. Türk doktordan kansere çare 

Çoğu kez ABD’de mesai yapmakta olan Türk doktorlardan gelir müjdeli haber. Bir-iki ayda bir, genç bir Türk doktoru bir şeylere çare bulur, arada buralarda kıymetlerinin bilinmediğinden de dem vurulur. ıçeriği hiçbir zaman tam anlamayız, yine de uzaklardaki başarıyla göğsümüz bir güzel kabarır.

15. Yumurta mı kolesterolden… 

Yumurta kolestrol deposu mudur yoksa hayat iksiri mi? Yıllardır buna karar verilemedi. Kimileri sağlıklı bir yaşam için haftada en az dört gün yumurta yemeyi öneriyor. Kimileri de yumurta kolestrol deposudur, diyor. Tam yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan durumu.

16. 100 yıl yaşamanın sırları 

Sanki insanlığın büyük bir kısmı ‘mutlu mesut’ yaşıyormuş gibi, bir de bu hayatın 100 yıl sürmesinin iyi bir şey olduğu söyleniyor. Diyelim ki yüz yıl yaşadık. Emeklilik yaşı kesin 90 olur. Çalış dur...

17. Gülmek ömür uzatır 

En fazla inanmak istediğimiz sağlık haberi, içinde kahkaha geçenleri galiba. Gülmek neticede 

en eğlenceli sağlık tavsiyesi, bir de ömür uzatıyorsa…

18. Kırmızı et zararlı 

Mümkünse yanına yaklaşmayın, kasaplık mesleği de tarihe gömülsün! Tansiyonu çıkarıyor, kolesterolü artırıyor, yağlanmaya sebep oluyor, mide fesatı geçirtiyor, şekeri çıkarıyor… Ama bir yandan da kırmızı et yemezsek kan değerleri düşüyor, kafamız çalışmıyor. Yani?

19. Kanserin şifresi çözüldü 

Hiç hafife alınası yanı yok. Tam da bu yüzden her çeşit kanserin şifrelerinin çözüldüğü ya da nihai çözüme sadece bir adım kaldığı yönünde haberler kafamızı karıştırıyor.

20. Brokoli diyeti 

Öyle acayip bir sebze ki, ya çok seviliyor ya nefret ediliyor. Bir yandan ilaç niyetine pazarlanıyor, bir yandan diyetlerin baştacı. Kendi başına da lezzetli bir ürünken, birden brokoli mucizesi yaratmak da, “Iyyy aman brokoli…” diye söylenmek de içimizi daraltıyor.

21. Çocuk âlemi 

Hamilelikten başlayarak her boy çocuk için yapılan öneriler, popüler sağlık basınındakı sağlık reçeteleri yüzünden zavallı kadınlar onlarca kitap okuyup internette yüzlerce saat geçirmek zorunda kalıyor. Çünkü içinden çıkamıyorlar. Riske de atılmaz…

22. Bilmemne diyeti 

Adını havalı koyarsanız, peynir de kibrit kutusu boyutunda kalırsa tamam. Artık sizin de ona buna pazarlayabileceğiniz bir diyetiniz var demektir. Zaten her tür jeli, aleti edevatıyla zayıflama tek başına bir pazar.

23. Koşu bandı iyi mi? 

Tamam hareket etmek lazım, ama koşu bandı iyi mi kötü mü karar versek artık… Özellikle koşu bandının ve ağırlık kaldırmanın bazı kaslara, dizlere birtakım zararları olduğu da söyleniyor. Hareketsiz bekleyelim mi?

24. Uykunun ayarı 

Gündüz şekerleme mi lazım? Dört saat uyuyup dâhi gibi mi takılalım? Her gün yedi-sekiz saate mi bağlayalım? Bu mesele de o kadar karışık ki, üzerine yazılan her şeyi bir daha okuyor insan… Uyku kaçıyor.

25. Mutlu olmanın yolları 

Sağlıklı önerilerle mutluluğa giden bir yol elbette bulunabilir. Ama yüzlerce ‘mutlu olmanın yolu’ okuyunca insan biraz daralıyor. Bir yolu, mesela bu konulara kafayı takmamak olabilir mi?

 

 

 

 

 

http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
06.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız