Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Sağlıklı yaşam için kilo kontrolü ve kalori dengesinin sağlanması gerektiğini belirten uzmanlar, bunun için fazla kilo ve obezitenin azaltılması gerektiğini bildirdi.

 

Vücut ağırlığını kontrol edebilmek için kalori alımının kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, obez veya fazla kilolu grubuna girenlerin, yiyecek ve içeceklerden gelen kalori alımlarını azaltıp, fiziksel aktiviteyi artırması gerektiğini söyledi. Çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, hamilelik, emzirme ve yaşlılık dönemleri boyunca uygun kalori dengesine dikkat edilmesi gerektiğini anımsatan uzmanlar, “Sodyum alımı günlük 2 bin 300 miligramdan az olacak şekilde düzenlenmeli. 50 yaş ve üzeri olanlar veya hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek hastalığı olanların günlük alımı bin 500 miligramdan az olacak şekilde planlanmalı. Günlük beslenme düzeninde yağ, yüzde 10 oranında doymuş yağlardan gelmeli. Günlük kolesterol alımı 300 miligramdan daha az olmalı. Trans yağların alımı en aza indirilmeli. Özellikle hidrojenize ve katı yağlardan uzak durulmalı. Katı yağlardan ve ilave şekerden gelen kaloriye dikkat edilmeli. Rafine edilmiş, katı yağ, yüksek şeker ve sodyum içeren yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır” diye konuştu.

 

Sağlıklı yaşam için bir takım gıdaların azaltılırken bazılarının da artırılması gerekitiğini ifade eden uzmanlar, “Sebze ve meyve tüketimi artmalı, farklı renklerde sebzeler tercih edilmeli. Özellikle koyu yeşil ve turuncu renkte olanlarla kuru baklagillere ağırlık verilmeli. Rafine ürünler yerine, tam tahıllı olanlar tercih edilmeli. Süt, yoğurt, peynir veya soya içeceklerinde yağsız ya da düşük yağlı olanlar tüketilmeli. Deniz ürünleri özellikle balık artırılarak, kırmızı et daha az tercih edilmeli. Yemeklerde katı yağlar yerine, sıvı yağlar kullanılmalı. Daha fazla potasyum, diyet lifi, kalsiyum ve D vitamini içeren besinler kabul görmeli. Sebze, meyve, tam tahılla süt ve süt ürünleri vücudun eksiklerini tamamlar” diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.haberciniz.biz/

Ekleme Tarihi
07.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız