Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık konusunda  serbest tarım danışmanlarının karşılaşmış oldukları sorunların düzeltilip önümüzdeki yıllarda farklı bir uygulama esaslarını beklemektedirler.

TARIMSAL DANIŞMANLIĞIN TEMEL SORUNLARI

1.    Danışmanlık Destekleri  Danışmanın hesabına yatırılmalı yada  Danışmanlığını yaptığımız çiftçilerin hesabından Danışmanın hesabına aktarılmalı,  Tebliği de bu durum  belirtilmelidir. Yada buna benzer bir önlem mutlaka geliştirilmeli ve resmileştirilmelidir. Zira Para miktarı yada çiftçi sayının artırılması  çözüm değildir. Zira miktar ve sayı arttıkça  danışmanın mali yükümlülüğü de artmaktadır. Bir yıl yaptığımız harcama ve hizmetin karşılığında kağıt üzerinde alacağımız belli olmasına rağmen bunun ne kadarının bize döneceği bilinmemektedir.

2.    Danışmanlık hizmeti satın alan çiftçilerimiz mutlaka özendirilmeli,  Tarım Kredi kooperatiflerinde ya da ziraat Bankasında kullandıkları zirai kredilerden 3-5 puan faiz indirimi sağlanmalı

3. Danışman Her ne kadar köy köy  dolaşıp  Tarımsal Danışmanlığını anlatsa da henüz bu konuda çiftçilerimiz hazır değil, bu yüzdende  danışmanlık sisteminden yararlanması için adeta yalvarır duruma düşmekteyiz. Bu kadar zor ikna edince tabiî ki bizim ona muhtaç olduğumuzu düşünerek  yıl sonu hesabına gelen danışmanlık desteğini de ödememektedir. Bu konuda ne gibi bir çözüm üretileceği düşünülmelidir.

4.   Kayıt ve ödeme konusundaki belirsizlikler nedeniyle danışmanlar olarak zor ayak da duruyoruz, ancak bu durumdan istifade edenlerde olacaktır. Bizim gibi sadece Danışmanlık hizmeti sunanların yerini dolaylı olarak çiftçiye girdi sağlayan kuruluşlar alacaktır.

5.   Köylerden toplanan destek başvuruları ilçe müdürlüklerin de  dikkate alınmayarak çiftçinin tebliği’ deki gibi başvurması istenmektedir. Bu durumu çiftçiler bir angarya gibi gördüklerinden kimse uğraşmamaktadır. Bu yüzden bu tür  konular da danışman yetkili kılınmalıdır.

6.  Tebliği de ücreti alınarak kesilmiş fatura ibaresi, ve alınmayan bir ücretin faturalandırılması hiçbir iş kolunda yoktur. Zira Fatura % 18 KDV ve % 15 gelir vergisi demektir. Ortada olmayan paranın KDV ve vergisini veriyoruz birde alamadığımız göz önüne alındığında zararımız katlanmaktadır. Aynı paraya maliye bakanlığı da % 4 Gelir vergisi uygulamaktadır. Geçen Yıl T.C.Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne yazdığımız dilekçeye göre bu desteklerden % 4 de Maliye kesmekte yani çifte vergilendirme.. bu durumda bilinmesi gerekir.

7.    Yukarıda bahsettiğim  konular sadece tarımsal alanda çalışan serbest  Tarım Danışmanları ile Şirketlerin genel sorunlarıdır. Zira 2 Yıldır bu konuda öncülük yapmaktayız. Bu durumların   Önümüzdeki yıl tebliğisin de  dikkate alınarak düzeltilmesini istiyoruz. Aynı sorunlar devam edecekse eğer ben şahsen kendi adıma bu işi bırakacağımı belirmek isterim.

 

Saygılarımıla….

Çetin Şahin

Ekleme Tarihi
10.03.2011
Ekleyen Kişi
ÇETİN ŞAHİN

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız