Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kalıcı kilo kontrolünde doğru zamanda doğru yolu izlemenin önemine dikkat çeken beslenme uzmanları, 'akıllı besinler'in şişmanlıkla mücadelede altın standartlardan biri olduğunu söylüyor .
 
Kilo problemi olan insanlar mucize formüllerin peşine düşüyor, maydanozu, lahanayı veya çeşitli ot kombinasyonlarını kaynatarak sularını içiyor ve birden bütün yağlarının eriyeceğini düşünüyor. Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, akıllı gıdaları bilip, ona göre beslenmenin şişmanlık hastalığının kalıcı çözümünde önemli rol oynadığını söylüyor. Şeker yükü fazla yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Kaya, "İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu kullanır. Glikozun kaynağı ise yiyeceklerle aldığımız karbonhidratlardır. Karbonhidratları kabaca basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayırırız. Basit karbonhidratlar, şeker yükü fazla olan yiyeceklerdir. Kan şekerimizi hızlı yükseltir ve bizi daha çok acıktırır, daha çok yememize neden olur" diyor. 
Şeker yükü düşük yiyeceklerin ise uzun süre tok tuttuğunu hatırlatan Dr. Ayça Kaya, 'akıllı besinler' dediği gıdaların kalıcı kilo kontrolünde nasıl tüketilmesi gerektiğini ise şöyle özetliyor: 
 
ELMA, ÇİLEK, BULGUR, KİVİ
"Kompleks karbonhidratların içindeki şeker kana daha yavaş geçer ve bizi daha uzun süre tok tutar. Kompleks karbonhidratlar ve düşük glisemik indeksli yiyecekler, kalıcı kilo vermede en sık başvuracağımız akıllı besinlerdir. Bunlar; elma, armut, kivi, greyfurt, kiraz, çilek, kurubaklagiller, bulgur, esmer pirinç ve kepekli makarnadır. 
 
YEMEĞE LİMON SIKIN 
Başlıca basit karbonhidrat ihtiva eden ve glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler ise şeker, bal, reçel, tatlılar, muz, incir, üzüm, tatlı kavun, tatlı karpuz, patates, havuç, beyaz pirinç, beyaz un ve beyaz makarnadır. Peki, bu yiyecekleri hiç tüketmeyecek miyiz? Tabii ki yiyeceğiz ama şeker oranını düşürerek yiyeceğiz, yani nasıl yiyeceğimizi bileceğiz. Örneğin; muzu yoğurtla, patatesi etle ve yoğutla karıştırarak yemek, vücut için yararlanımı daha iyi kılar ve bizi daha geç acıktırır. Ayrıca yemeğe limon katmak da glisemik indeksi düşürür. 
 
YÜKSEK LİF ALTIN DEĞERİNDE 
Yüksek lif içerikli besinleri bilmek ve bu tür besinleri öğünlerimizde sık kullanmak da kalıcı kilo kaybında en büyük yardımcımız. Bu yiyecekler sindirim sistemimizde daha uzun süre kalır. Çiğneme hızımız bile bu tür besinlerde daha yavaştır. Bizi daha tok tutar. Lif oranı yüksek besinlerin aynı zamanda şeker oranı da düşüktür. Örneğin kabak, lahana, brokoli, ıspanak, kurubaklagiller, kepekli unlar da çok iyi seçimlerdir. Kabızlık sorunu olanlara da birebir çok iyi çözümdür. 
 
YAĞI MUTLAKA AZALTIN
Kalıcı kilo kontrolünde çok önemli bir diğer kavram da daha düşük yağlı yemeyi becerebilmektir. Yağlar dünyadaki en yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yiyeceklerin üzerine yağ eklendiğinde yiyeceğin mevcut kalorisi iki-üç kat artabilir. Özellikle metropol hayatında hazır gıda tüketimi son derece yaygındır ve bu yiyeceklerin yağ oranı lezzeti artırabilmek için çok fazladır. O nedenle siz siz olun yiyecekleri seçerken daha az yağlı olmasına özen gösterin. Yani çıtır, kıtır, pane, kızartılmış, kremalı, mayonezli, hazır pastane ürünleri, dışarıda kıymadan yapılmış etler tüketilmezse kilo kontrolü daha kolay olur. İşe yaptığınız yemeklere koyduğunuz yağı yarı-yarıya azaltarak başlayabilirsiniz. Yağ oranı yüksek besinler ise kilo ile savaşta en uzak kalınması gerekli gruptur. Yağ oranı yüksek kızartmalar, milföy gibi hamurlar, baklavalar, soslar belki de uzun vadede en uzak kalınması gereken gruptur."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız