Çikolata, özellikle kadınların vazgeçilmez tutkusu. Peki kimler, ne kadar, hangi çikolatayı tüketiyor? Her kesimden hayranı bol olan en tatlı tatlıya dair araştırmanın ilginç sonuçları...
Fıstıklı, bademli, fındıklı ve tabii bitter... Kadın, diyeti bozduğu için bunalıma girer. Ergen sivilceleri arttığı, öğrenci ise 'tatlı yemenin zihin açtığı' efsanesine güvenerek girdiği finalden çaktığı için dibe vurur. 'Bir teselli ver'sin diye çikolataya sarılmaları an meselesidir. Sadece dertten kederden yenmez elbet, mutluluğunu çikolatayla paylaşanlar da var. Çocuklar ise üçüncü gruba dahil. Çünkü onların bu tatlıyı yemek için sebebe ihtiyaçları yok. Kısaca çikolatanın her yaştan, her kesimden talibi çok. CKLT Çikolata Fabrikası'nın yaptırdığı araştırma bu 'esmer tatlısı'nın müşteri profilinden yola çıkarak ilginç ipuçları veriyor.
Ülkemizde "Benim en iyi dostum çayım ve çikolatam, onlar da terk eder olmasa param"' felsefesiyle yaşayanların sayısı hiç de az değil. Buna rağmen yıllık tüketim miktarı Avrupa ülkelerinin çok altında. 2010 yılı itibarıyla ülkemizde kişi başı yıllık 2 kilograma ulaşan bu miktar, çikolatanın anavatanı İsviçre'de 12, İtalya'da 10, Almanya'da ise 9 kilogram. Buna rağmen çikolata pazarı büyüme konusunda istikrarlı. 2003 yılından bu yana çikolata yüzde 33 oranında büyüme kaydetti. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte yüzde 40 oranında büyüme bekleniyor.
Araştırma cikolatasepeti.com isimli internet sitesi üzerinden yılda yaklaşık 50 bin kişiye ve 500 şirkete satış yapan firmanın istatistiklerinden yola çıkarak hazırlanmış. Eskiler ayıp derler ama; 'lokmanızı saymışlar', evet. Araştırmaya göre en çok çikolata tüketen şehir İstanbul, hemen ardından Ankara, İzmir, Bursa ve Adana geliyor. Çikolataya en az ilgi gösteren illerse Karaman, Bandırma, Kars, Yozgat, Isparta ve Tokat.
Çikolatadan 1 yeni mesajınız var
Efendim, çikolata üreticileri bununla da yetinmemiş. Saydıkları lokmayı bir de bölgelere ayırmışlar. Buna göre Ege Bölgesi özel dolgulu spesiyal ürünleri, İç Anadolu Bölgesi madlen, solid gibi klasik ürünleri tercih ediyor. Yine Ege'de en çok meyve ve kahve gibi alternatif dolgulu, yeni ve nispeten daha pahalı ürünler, İç Anadolu'da paketli, kurdeleli hediyelik ürünler tüketilmekte. Her bölgeden alıcısı olan ürün ise cep telefonu yerine çikolata ile mesajlaşmayı tercih edenlere hitap ediyor özellikle. 'Tatlı Harfler' adlı bu çikolata adından da anlaşıldığı üzere harflerden oluşuyor. Herkesin kendi mesajını oluşturabildiği harf çikolatalarla ayda ortalama 3 bin kişi mesajlaşıyor!
Erkeklerin tercihi gösterişli
Araştırma çikolatada ambalaj seçimleri konusunda da ilginç sonuçlar ortaya çıkarmış. Çikolatayı daha çok hediye amaçlı tercih eden erkekler, gösterişli, tematik ve şık, kadınlarsa sade görünümlü çikolatası bol paketleri seviyor. Boşuna değil kadınların ambalajı önemsemeyişi. Onlar daha çok paketin içindeki lezzete âşık. Araştırma sonuçları, yıllık kişi başı tüketim miktarı olan 2 kilogramın, 1 kilo 900 gramının kadınlar tarafından tüketildiğine dair kamuoyunda ciddi kuşkulara neden oldu.
http://www.zaman.com.tr/ |