İstanbul’un gün geçtikçe insanı bunaltan gündelik hayatından kaçmak için en iyi alternatiflerden biri bence Bodrum...
Bir bahar günü, babamın çok sevdiği Gemibaşı Restoran’da ot yemekleriyle bezenmiş bir sofraya kurulduk. Önce yabani kuşkon-
maz da denilen tilkişen otunun yumurtalı kavurmasını yedik. Hafif acı ve kekremsi bir tadı olan tilkişen tam damağıma göreydi.
Ardından kazayağı otu da denilen kazyak salatasını tattık. Araya kuzugöbeği mantarının şahane bir kavurmasını koyuverdik. Ve bıyık otu salatasının da tadına baktık. Taze bakla filizi de denilen ve yemyeşil olan bu yaprakların sızma zeytinyağı ve limonla uyumuna siz de bayılırdınız.
Aşağı yukarı 35 çeşit ot yemeğinin yapıldığı Gemibaşı Restoran’ın aşçıları ne tesadüf ki Konya’dan Bodrum’a gelip adeta ot yemeği profesörü olmuşlar.
Ebegümeci, deniz börülcesi, hardalotu, ısırganotu onlara göre en kolay bulunan ve herkesin pişirebileceği ot çeşitleri...
Hüzün çok kalmaz buralarda derler ama babamsız Bodrum’da sanki mor salkımlar ve sarı papatyalar erken mi solmuştu ne...
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ
Taze barbunya fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
Eğer kuru barbunya kullanacaksanız, barbunyayı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Diğer taraftan zeytinyağını orta boy bir çelik tencereye aktarın. İncecik yemeklik doğradığınız soğanları ve ikiye böldüğünüz sarmısakları ekleyin.
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine, soyup tavla zarı formunda küp küp doğradığınız havuçları ve kerevizleri ilave edin. Salçayı da katın. Yine sık sık karıştırarak malzemeleri 2-3 dakika daha kavurun.
Son olarak barbunyayı da tencereye aktarıp 2-3 dakika daha kavurun. Tozşeker ve tuzu serpiştirip 3 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, barbunya iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Yemeği ocaktan alıp limon suyunu ilave ettikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakın.
Servis tabağına aktarıp isterseniz incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun. Barbunya bu şekilde pişse bile rengi çok canlı olmayabilir. Bu barbunyayı pişirdiğiniz tencereye bağlıdır.
Benim bu iş için aldığım önlem; çelik tencerede pişirip sıcakken cam ya da porselen kaba boşaltmak. Üzerini de sıkıca kapatıp, soğumaya bırakıyorum.
Annelerimiz kendi tenceresinde soğutup sonra servis tabağına aktarırdı. Ama artık barbunyalar çok değişti, ben de sistemi değiştirdim.
Malzeme listesi
- 1 kg taze barbunya fasulye - Yarım su bardağı zeytinyağı - 2 adet orta boy kuru soğan - 7-8 diş sarmısak - 1 adet orta boy kereviz - 1 adet orta boy havuç
- 5 çay kaşığı dolusu domates salçası
- 1 yemek kaşığı tozşeker - 2 çay kaşığı tuz - Yarım limonun suyu
Sahrap Soysal
|