Tüketiciyi ve üreticiyi de koruyacak yeni bir düzenleme getiriliyor. Düzenlemeyle ürün fiyatları düşerken, rafta daha fazla markaya ve ürün çeşidine yer verilecek.
Rekabet Kurumu'nun banka ve oto şirketlerini incelemesinin ardından Sanayi Bakanlığı da hipermarketleri mercek altına aldı. Bakanlık yeni bir yönetmelikle marketlerin raflarını KOBİ'ler de dahil tüm markalara açacak. Tüketici uygun fiyata daha fazla markayı rafta bulacak, küçük üretici de korunacak.
Rekabet Kurumu'nun banka ve otomotiv şirketlerini incelemesinden sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da perakende sektörünü mercek altına aldı. Bakan Nihat Ergün küçük üreticinin üzerinde ciddi bir yük haline gelen ve üreticilerden rafa girmesi için market ve hipermarket yönetimi tarafından istenen raf bedeli ile AVM yönetimi tarafından istenen teşhir, promosyon katılım, insert bedeli adları altında istenen ödemelere düzenleme getirdiklerini söyledi.
FİYATLAR DÜŞECEK, ÜRÜN ÇEŞİDİ ARTACAK
Raf bedeline yüzde 2 sınırlama getireceği açıklamasıyla daha önce dikkatleri üzerine çeken Ergün, ciro içinde yüzde 15'lere varan bir maliyet yükü getiren konuyla ilgili tüm tarafların yararına olacak bir yönetmeliği kısa sürede hayata geçirmeye kararlı olduklarını açıkladı. Hipermarketler ve süpermarketler tarafından farklı isimler altında üretici ile tedarikçiden alınan ve aradaki makas açıldıkça kimi yerlerde astronomik rakamlara ulaşan bedellere getirilecek düzenleme, tüketiciyi ve üreticiyi de koruyacak. Getirilecek düzenlemeyle ürün fiyatları düşerken, rafta daha fazla markaya ve ürün çeşidine yer verilecek.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken, farklı isimler altında toplanan bedellerle küçük üretici ve KOBİ'lerin yok edildiğini söyledi. Pazarı üç uluslararası hipermarket grubunun domine ettiğini dile getiren Palandöken, "Zararın neresinden dönülse kardır" dedi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, Sanayi Bakanlığı'nın işe el atmasından sonra sektöre kendiliğinden bir düzen geleceğini söyledi. Reis, "Birkaç firma raf bedellerini düşürmeye başlayınca fiyatlar da düştü. Fiyatları gören rakipler de raf bedellerini yavaş yavaş düşürmeye başladı" diye konuştu.
Ürün başına raf bedeli yüzde 20
Rakiplerin bulunduğu rafta ürün satışı yapabilmek için üretici hipermarkete ürünün birim fiyatının yüzde 10-20'si arasında raf bedeli ödüyor. Raf bedelinde oran marketin bulunduğu lokasyona, satış potansiyeline, ürünün bulunduğu kategoriye ve o kategorideki marka sayısına göre değişiyor. Market isterse sözleşmesine 'sadece bizim grubumuza ait marketlerde bu ürün satılabilir.
Aksi bir durum yaşanırsa alınan bedeller geri ödenmez ve anlaşma fesh edilir" maddesi koyabiliyor. Özellikle üreticiler imza attıkları sözleşmeyi okumadıkları için en büyük sıkıntıyı rafa girdikten sonra yaşıyor. Ortaya çıkan maliyeti çoğu zaman kaldıramıyorlar.