Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Artık çok gerilerde kaldı, özel kıyafet ve aksesuvarlarıyla sokaklarda gezen ve “şerbet” diye bağıran satıcılar. Şerbet hem Osmanlı saray mutfağının hem de sıradan halkın vazgeçilmez içeceğiydi.

 

Dediğimiz gibi, mahalle mahalle dolaşarak srtında taşıdığı büyük ibrikten önündeki bardağa ustaca şerbet döken satıcılar vardı o zaman.

Bu satıcılar yaz günlerinde sokağa çıkar ve halkı bir bardak şerbetle serinletmeye çalışırlardı.

Sarayda şerbet yapımına ve sunumuna önem verilir ve şerbetler tahtta olan padişahın zevkine uygun bir şekilde hazırlanırdı.Sanırım şunu söyleyebiliriz; Osmanlı saray mutfağı ve halk mutfağının ortak tatlarından biriydi şerbet. Geleneklerimizin, düğün, nişan ve mevlitlerimizin de vazgeçilmez bir parçası olan şerbet, aynı zamanda yeni doğum yapmış olan kadınların da ideal içeceği olarak bilinir. Üstelik yalnızca bize has bir içecek de değildir şerbet. Pek çok Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Orta Asya ülkesinde yaygın olarak tüketilir.

Meyveli Nizip pilavı

 

Kuşbaşı et formunda doğranmış tavuk butlarını kızdırdığınız 1 kahve fincanı sıvıyağa aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Tuzunu serpin, varsa erik suyunu ya da pekmezi ekleyip 4-5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.

Diğer taraftan, tereyağını başka bir tavaya koyup orta ısılı ateşte eritin. Tavla zarı formunda küp küp doğradığınız kayısı ve eriği tavaya koyun. Çekirdeksiz üzüm, ceviz içi ve bademleri ilave edip karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Ocaktan alın. Bu meyveleri kavurduğunuz tavuklara ekleyin ve bir kenarda bekletin. Pilavı yapmak için, pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün.

Geniş bir pilav tenceresine kalan 1 fincan sıvıyağı koyup kızdırın. Pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Önceden hazırladığımız meyveli tavuklu karışımı ve sıcak tavuk suyunu katıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın ve orta ısılı ateşte pilav suyunu çekip, üzeri göz göz oluncaya kadar pişirin.

Suyunu iyice çekince altını kısıp, 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve demlenmeye bırakın. Demlenen pilavı varsa haşlanmış kestaneyle süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

 

- 1 kg tavuk but eti (Kuşbaşı olarak hazırlanmış olmalı) -  ½ çay bardağı sıvıyağ - 2 çay kaşığı tuz, karabiber

- 2 yemek kaşığı pekmez (1 kahve fincanı erik suyu) - 3 su bardağı baldo pirinç - Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sıvıyağ - 3 su bardağı sıcak tavuk suyu

Ayrıca; - 25 gr tereyağı

- 5-7 adet kuru kayısı - 5 adet kuru siyah erik (mürdüm olabilir) - 1 çay bardağı kuru çekirdeksiz üzüm - 1 çay bardağı soyulmuş badem - 1 çay bardağı dolusu iri çekilmiş ceviz içi

 

 

 

Sahrap Soysal

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız