O yasemin çiçeklerini ve acı hardalımı kattım bu haftaki salatama, sevmesem de wasabi yemesini takdir ettiğim ve bir daha da göremeyeceğim başka bir yaşlı köpeğin anısına
Bilmediğim bir yatakta sabahlamanın yarattığı dürtüye daha fazla karşı koyamadım geçen hafta. Yol boyunca hayalim, baharın erken vardığı neresiyse bir geceliğine de olsa oraya gidip Nina Simone’nin Porgy’sini mırıldanabilmekti.
Plansız seyahatin bedeli neyse ödemeye hazırken, birkaç hafta sonraki sezon şehirleşmesini bekleyen Alaçatı’nın cumbalı evleri Urla’nın güzel Chardonnay’siyle gözümde daha da güzelleşti.
Ertesi gün yine son anda karar verip gezebildiğimiz Urla Şarapçılık’ın üstü akvaryumlu mahzeni en az geceki şarap kadar dinlendiriciydi ama, asıl eğlenceli olan, duvar duvar patlamış yasemin çiçeklerini güneşten mayışmış yaşlı köpeklerin arasından geçip çantaya atabilmiş olmaktı.
O yasemin çiçeklerini ve acı hardalımı kattım bu haftaki salatama, sevmesem de wasabi yemesini takdir ettiğim ve bir daha da göremeyeceğim başka bir yaşlı köpeğin anısına.
Lokum, çikolata ve dondurma gibi şekerli yiyeceklerle iyi uyum sağlayan yasemin çiçeği, şeker oranı yüksek taze bezelye püresine hoşuma giden bir aroma verdi. Biraz limon suyuyla asiditesini yükselttiğim pürenin üstüne de acı hardal, hardal tohumu ve beyaz peynirle çevirdiğim salatalık dilimleri ekledim.
MALZEMELER (4 kişilik)
Bezelye 250 gram ayıklanmış
Yasemin çiçeği 10 gram
Limon suyu 2 çorba kaşığı
Limon kabuğu 1/2 limondan
Salatalık 6 adet
Acı hardal 1 tatlı kaşığı
Sarı hardal tohumu 1/2 çay kaşığı
Beyaz Peynir 50 gram
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Tuz
YAPILIŞI
Küçük bir tencereye bir litre kadar su, bir çorba kaşığı tuz ve iyice yıkanmış yasemin çiçeklerini atıp hepsini harlı ocakta kaynatın. Orta boy bir kâseyi buzlu suyla doldurun. Beş dakika kaynattığınız sudan yasemin yapraklarını alıp yerine bezelyeleri katın ve iyice yumuşayana kadar birkaç dakika haşlayın. Hazır olduğunda rengini koruması için bezelyeleri hızla o buzlu suya alıp soğutun ve süzün. Hardal, hardal tohumu, zeytinyağı, beyaz peynir, limon kabuğu ve limon suyunun bir kaşık kadarını küçük bir kâsede karıştırın. Salatalıkları çekirdekli kısmına gelene kadar mümkünse mandolin, yoksa soyacakla boylamasına ince ince dilimleyin. Bezelyelerinizi, pişme suyundan da ilave ederek akışkan bir kıvama gelene dek mutfak robotunda çekin. Hazır olduğunda tuz ve kalan limon suyunu ekleyip tadını ayarlayın. Servis etmek istediğiniz zaman bezelye püresinden dilediğiniz kadar alıp tabaklara yayın. Salatalıkları hardallı sosla karıştırın, bezelye püreli tabaklara düzgünce yerleştirip servis edin.
Safranlı pişmaniye
Bize ‘rahat-ül hulkum’dan kalan lokuma ‘rahat’ diyen İranlılar, pişmaniyeyi de Farsça yün yapağı anlamına gelen ‘peşmek’ diye isimlendiriyor. Otoban kenarındaki konaklama tesislerinde yumruk gibi sıkılıp kutuya tıkıştırılmışından çok tel tel dökülenini sevdiğim pişmaniyenin şimdiye dek hep fıstıklı ya da sade olanlarını gördüm. İran’daysa, kitaplardan takip edebildiğim kadarıyla, safranlı bir pişmaniyeden söz ediliyor. Binlercesi birkaç gram etmeyen değerli çiçeğin kendine has aromasıyla lezzetlenmiş pişmaniyelerden. Hissettirdiği kadarıyla, İran sofularının tahammül edemeyeceği kadar frapan, yumuşacık saçları sapsarı dalgalanan bir kadını andıran bu tel pişmaniyeleri damağınıza yapıştırasınız geliyor. Ne yazık ki yazın çabuk form kaybedip yapıştığı için İran’da artık yaygın olarak üretilmeyen bu tatlıdan yiyebilmek için ya bizzat peşmeğiyle ünlü Yezd şehrine gitmek ya da oradan gelen birine sipariş etmek gerekiyor.
Civan Er