İstanbul’da yapılan Gıda Güvenliği Kongresi’nde konuşan uzmanlar uyardı: Gıdalar binden fazla kimyasal madde tehdidi altında. Anne sütünde bile var!
Gıda Güvenliği Kongresi’nin ikincisi İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde 9-10 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi. Ülkemiz ve Balkanlar, Türki cumhuriyetler ve ortadoğu coğrafyasında gıda güvenliği konusunda yapılan en büyük organizasyon haline gelen kongre, Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, alanında dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IAFP- (Uluslararası Gıda Koruma Birliği) ve Tarım Bakanlığı işbirliğiyle yapıldı.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına İkinci Gıda Güvenliği Kongresi ve Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Kongre Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Aran ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya konuşmacı olarak katıldı.
Dernek Başkanı Samim Saner, gıda güvenliğinin sağlanmasının önündeki en büyük engellerden birinin merdiven altı üretim olduğuna değinerek “Tüketicinin kayıt dışı ürünleri almaması ve tercihini kayıtlı ve ambalajlı ürünlerden yana kullanması ve nerede olursa olsun tükettiği gıdalardaki gıda güvenliğini sorgulaması gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Ali Esat Karakaya da üretimden tüketime kadarki süreçte bini aşkın kimyasalın gıdalara bulaşma riski olduğunu belirtti. Karakaya “Bugün dünyanın herhangi bir yöresinde sıfır kimyasal kirlilik taşıyan bir gıda bulmak mümkün değil.
Bir gıdanın en üst seviyede organik koşullarda yetiştirildiğini varsaysak dahi bu gıdalara saklama koşullarına bağlı olarak mikotoksinler, pişirme koşullarına bağlı olarak da çeşitli kimyasal maddeler bulaşabiliyor. Tüm bunları gözönüne alırsak, doğanın en temiz besini sayılan anne sütü dahil kimyasal kirlilik taşımayan tek bir gıda yok” dedi.
|