Yeni bir araştırma, diyet gazlı içeceklerin aslında kilo aldırabileceğini gösterirken, günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin içmeyenlere göre bel genişliğinin yaklaşık 5 kat daha fazla artığını ortaya çıkardı.
Diyet içeceklerin aslında kilo aldırabileceğini ve günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin içmeyenlere göre bel genişliğinin yaklaşık 5 kat daha fazla artığı belirtildi.
San Antonio’da bulunan Texas Sağlık Bilimleri Merkezi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 474 yaşlı kişinin katıldığı ve Amerikan Diyabet Derneği’nin toplantısında sunulan bir araştırmaya göre, günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin içmeyenlere göre bel genişliği yaklaşık 5 kat daha fazla artıyor.
Los Angeles Times’ın yansıttığı araştırmada, sağlıklı bir alternatif olarak diyet gazlı içeceklerin kalorisiz olabileceği ancak, sonuçlarının farklı olabileceğine dikkat çekiliyor.
Haberde, gazlı içeceklerin yapay olarak tatlandırılmış olmasının kilo yapacağı anlamına gelmediği vurgulanarak, Purdue Üniversitesi’nden bilim adamı Richard Mattes’in kilolu insanların daha çok diyet içecekler tüketmeyi tercih ettiklerini söylediği belirtildi.
"ASIL SORUN DİYET İÇECEKLER DEĞİL FAZLA TÜKETİM
Richard Mattes ayrıca, sorunun üründe olmadığına dikkat çekerek, asıl sorunun insanların bu ürünleri diyet olduğu için daha çok tüketebileceklerini düşünmesinin olduğunu vurguluyor.
KALORİDEN DAHA ÖNEMLİ UNSURLAR VAR
Mattes’in diyet gıdaların kilo almayı ya da vermeyi desteklemediğini belirttiği haberde, araştırmada da insanların kaç kalori aldığının takip edilmediği yaş, cinsiyet, eğitim, yaşadığı yer, diyabet durumu boş zaman aktiviteleri ve sigara içme durumunun göz önünde bulundurulduğu ifade ediliyor.
Haberde, daha önce yapılan araştırmalarda da obezite ve diyet içecek tüketimi arasında bağlantı bulunduğu ifade edilerek, fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın, yapay tatlandırıcının pankreastaki insülin segregasyonunu değiştirdiği ve bununda beyindeki açlığı dengeleyen hücreleri etkilediği belirtiliyor.
"DİYET İÇECEKLERİN ETKİSİ KISMEN PSİKOLOJİK"
Ayrıca, araştırmacılardan epidemiyolojist Sharon Fowler, diyet gazlı içeceklerdeki kimyasalların kilo aldırmasının açıklamasının kısmen psikolojik olduğuna dikkat çekiyor.
Harvard Üniversitesi epidemiyolojist Dariush Mozaffarian’ın da yeni bir araştırmasında, kilo almaya katkı yapan yiyecek ve içecek listesinde, gazlı ve tatlı içeceklerin içilmemesi gerektiğini belirterek, sıfır kalori gazlı içeceğin, kilo vermek isteyenler için bırakma sürecinde iyi bir tercih olabileceğini söylediğine dikkat çekiliyor.
|