Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Sağlık problemi olmayan ve düzenli ilaç kullanması gerekmeyen kişiler eğer ramazanda sağlıklı beslenirlerse vücutta bir detoks etkisi de yaşanacaktır.
 
Ama bu yıl ramazan ayı yılın en sıcak günlerine denk gelince sağlık problemlerinin yaşanmaması, huzurlu ve keyifli bir ramazan için 4 unsura dikkat etmenizi öneriyorum.
1.Sahur ve iftarda nasıl beslenelim?
Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler yemeğe çalışalım ki gün boyu kendimizi daha enerjik hissedelim; tam buğday unundan ekmek veya pide, yanında peynir, zeytin, yumurta ve sütle veya bulgur pilavı yanında peynir veya yoğurtla dengeleyebiliriz. Söğüş ve salata tüketimi de tokluk hissi ve sindirim sisteminin çalışması için önemli. Mümkün olduğu kadar kızartmalar, şarküteri ürünleri, mayalı ve yağlı besinlerden uzak durmakta fayda var.
İftarda orucu su ile açalım ve sonrasında soğuk veya sıcak bir çorba ve yanında 1dilim ekmek veya pide ile devam edelim. Mümkün olduğu kadar çorbadan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bir ara verdikten sonra etli sebze yemeği veya ızgara et yanına salata veya kurubaklagil yemeği ve yanında yoğurt, çok az pilav veya makarna veya ekmek ile devam edebiliriz. Meyve veya tatlıyı yemekten hemen sonra değil yaklaşık 1,5-2 saat sonra tüketmeye çalışalım.
2.Asla tek öğün yemeyelim
Az az ve sık sık beslenme hem kilo verme diyetlerinde hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için çok önemli. Ramazan süresince normal beslenme düzenimiz günde 5-6 öğünden asla 1 öğüne düşmemeli, günde sadece 1 öğün yemek en tehlikelisi. Öğünleri iftardan uyku zamanına göre ayarlıyoruz ki sağlık problemleri yaşanmasın. Sahura kalkmak önemli çünkü günler uzadıkça kan şekeri düzensizliği daha çok görülebilmektedir. Sonrasında kişi kendini yorgun, halsiz hisseder, tansiyon, baş dönmesi , konsantrasyon problemi yaşanabilir. Diyetisyen Özlem Sert 
3.Su tüketimi önemli
Oruç tutan kişilerin sıvı alımı her zamankinden biraz daha fazla olmalıdır. Ortalama 2-2,5 lt suyu yemeklerle beraber değil aralara dağıtarak tüketmeye çalışmalıyız. Çay ve kahveyi iftardan yarım saat sonra tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Sahurda ise bitki çaylarını tercih edebiliriz. 
4.Uzak durmamız gereken besinler
Malesef çoğu kişi için oruç tutmak sağlıksız beslenme ile eşdeğer yaşanmakta. Bunun yanı sıra ramazan yıl içerisinde en fazla kilo alınan da dönem. Mümkün olduğu kadar yağlı, şerbetli, hamurişi tatlılardan uzak durup yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmenizi öneririm. Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden, şarküteri ürünlerinden uzak durun. Kızartma yerine sebzeleri fırında veya ızgara yapabilirsiniz, hem lezzetli hem de daha sağlıklı olacak. Tuzlu yiyecekler yaz aylarında en çok yaşanan problemlerden biri olan ödemi tetikler. Yemekleri az tuzlu tercih etmek yine önemli. Kola ve asitli içecekler yerine ayran, soda, limonata, buzlu çay tüketebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız