Ekmeğinize dikkat!
Kepekli un ile tam buğday unu asla karıştırılmamalıdır. Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır.
Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir. Ayrıca kan şekerini yavaş yükselttiği için özellikle diyabet hastaları tarafından kullanılması öneriliyor. Evinizde kolayca yapacağınız tam buğday ekmeklerini damak zevkinize göre lezzetlendirebileceğiniz gibi sağlığınıza da dikkat etmiş olacaksınız.
Şeker hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken en önemli kural, kan şekerini hızlı yükseltmeyecek yiyecek gruplarını bilmeleri ve beslenmelerinde bu yiyeceklere daha çok yer vermeleridir. Kan şekerini yükseltme eğilimine bir yiyeceğin glisemik indeksi denir. İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu, yani şekeri kullanır. Biz glikozu vücudumuza karbonhidrat türü yiyeceklerden alırız. Bazı karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltirler. Yani şeker yükü yüksek yiyeceklerdir. O halde glisemik indeks kavramı iyi bilinirse hem kan şekeri hızlı yükselmez hem de daha tok kalmak başarılmış olunur. Glisemik indeksi düşük yiyeceklere baktığımızda, daha ekşi meyveler (kivi, erik, portakal, greyfurt, ekşi elma, ananas…), kuru baklagiller, bulgur, esmer unlar ve esmer makarna sayılabilir.
Tarifimizde kullandığımız tam buğday unu ve yulaf ezmesi şeker oranı düşük besinlerdir. Özellikle bu tür unları süt veya yoğurt ile karıştırarak kullandığımızda mevcut glisemik indeks daha da düşer. Pişirilen ekmek, et, tavuk veya balık gibi bir proteinle birlikte yenirse, hele bu yiyeceklerin yanında bir de bol limonlu salata tüketilirse kan şekeri çok yavaş yükselir. Tabii burada porsiyon kontrolünü de elden bırakmamak lazım. Yani şekeri düşük diye miktarı fazla yerseniz bu da kan şekerini yükseltir ve şeker dengesini bozarak kilo almaya neden olur.
|