Oruç Tutacaksanız Susatacak Besinlerden Uzak Durun!
Sağlıklı beslenme hakkında www.yudum.com.tr adresinde bilgi veren Beslenme Uzmanı Seçil Kenar sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayı süresince nasıl beslenileceği konusuna dikkat çekiyor.
Yazın en sıcak aylarından biri olan Ağustos’a denk gelen Ramazan ayında beslenme ve sıvı alımının daha önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Seçil Kenar nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı;
Ramazanda iftarın geç saatlerde olması ve bununla beraber sıcak yaz aylarında su kaybının daha fazla olması sıvı alımımıza daha fazla önem vermemizi gerektiriyor. Sıcak havalarda daha çabuk susanacağından, susatan besinlerden uzak durun.
Zeytin, turşu, salamura tarzı tuzlu besinleri tüketmeyin. Özellikle sahurda tuzlu, hamurlu, kızartma, tatlı besinler yerine karpuz, kayısı tarzı sulu ve bol lif içeren besinleri tüketin. Çorba, ayran, süt tarzında sıvı besinleri almaya özen gösterin.
Ramazan’da sağlıklı beslenme için iftarda hafif besinler tüketilmesin üzerinde duran Kenar; “Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri çok düşük olacağından iştah ve doyma eşiği artar, hızlı yemek yenir. Bununsonucu olarak çok kısa zamanda çok miktarda besin tüketimi istemi doğaldır.
Bu yüzden kan şekerini hızla yükseltmeyecek, hafif, az yağlı, posa miktarı fazla besinlerden başlamak en doğrusudur.
Oruç ilk açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği, kepek ekmeği gibi hafif yemeklerle yemeğe başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı/ızgara et yemeği, kurubaklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir.
Mutlaka yemekle beraber ve yemekten sonra bol su içilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri tercih edilmelidir.” diye konuştu.