Kafein aslında birçok bitkide bulunan metilksantin adı verilen bir bileşik türüne ait doğal bir maddedir. Çay ve kahvede bulunan en etkin madde olmasının yanı sıra kafein ayrıca kolalı içecekler, çikolata ve bazı ilaçlarda da bulunur. Kafeinin ağrı kesici ilaçlarda, kardiyovasküler hastalıklar ve sinir sistemi hastalıklarında etkili olduğunu biliyoruz.
Çay ve kahve tüketimi yıllardır sosyal bir etkinlik olarak tüketilmiştir ve araştırmalar özellikle kahve tüketiminin giderek arttığı yönünde. Kafein oranlarına baktığımızda 1 bardak çayda 50 mgr , 1 fincan kahvede ise 100mgr kafein bulunmaktadır. Etkisi 250mgr ve üzerindeki dozlarda başlamaktadır.
Kafeinin olumlu etkileri neler?
Astım hastalığında etkili
Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle astım hastalığında faydalı olabilmekte çünkü yapısal olarak astım tedavisinde kullanılan teofilin maddesiyle benzer özellikler göstermektedir.
Ağrı kesici özelliği var
Kafeinin ağrı kesici ilaçlarla alındığında ilacın etkisini artırıcı özelliği bulunmaktadır.
Zayıflamada destek
Kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı özelliği bulunmaktadır, biz diyetisyenlerin düzenli yeşil çay tüketimini önermemiz de bu nedenden.
Elbette olumsuz etkileri de bulunmakta
*Psikolojik hastalıkları tetikleyip, sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi belirtileri olabilir.
*İdrar miktarını ve sıklığını artırır, vücuttan vitamin ve mineral kaybını artırabilir.
*Migreni tetikleyebilir.
*Günde 300mgr kafein alındığında vücuttan 15mgr kalsiyum kaybına neden olmaktadır.
*Kalp problemleri olanlarda kalp ritmini düzensizleştirip çarpıntıyı ve yüksek tansiyonu olanlarda da kısa süreli tansiyonu tetikler.
*Yemeklerle beraber veya yemeklerden hemen sonra tüketilmesi demir ve çinko emilimini azaltır.