Akşehir Gölü'nde Kuş Ölümlerinin Nedeni Metan Gazı
Konya İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge), Komisyonu yaptıkları araştırma sonrasında Akşehir Gölü yakınlarında geçen yıllarda oluşan yoğun kuş ölümlerinin nedeninin gölden çıkan metan gazı olduğu açıkladı.
Konunun meclis gündemine geldikten sonra araştırma yapmaya başladıklarını belirten Ar-Ge Komisyon Başkanı Bekir Yaşar, gölün çekilmesi sonrası oluşan metan gazının kuşları etkilediğini söyledi. Yaşar, şöyle dedi:
"Yapmış olduğumuz çalışma neticesinde sorunun göldeki suyun azaldığını ve tabanı düz olduğu için buharlaşma kaybının çok olduğunu tespit ettik. Akşehir Tarım İlçe Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonucunda da Temmuz ve Eylül ayları arasında suyun daha çok çekildiği gözlemlenmiştir. Göldeki sıcaklık artışı suyun aşırı ısınması ve buna bağlı olarak gölün bataklık kısmında metan gazı çıkışında artış gözlenmektedir. Kuşlar anotomik yapı itibari ile daha çok oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Metan gazı havadan ağır bir gaz olduğundan; durgun havalarda yere yakın bölgelerde toplanarak oksijen azalmasına ve kuşların soluduğu havanın ölümcül olmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Rüzgarlı ve serin havanın olduğu dönemlerde kuş ölümlerinin azalması veya olmaması bu düşünceyi desteklemektedir."
Bu yıl 2011 yılında yağışların çok olmasından ve havaların geçen yıllara göre serin gitmesinden dolayı gölde yok denecek kadar az kuş ölümlerine rastlandığını ekledi. Akşehir İl Genel Meclisi Üyesi Sungur Köker de konuyu yıllardır takip ettiğini belirterek şunları söyledi:
"En önemli problem Akşehir Gölü'nün çekilmesidir. Gölün çekilmesi ile arazilerin geldiği durum bellidir. Buna bağlı olarak canlı ve kuş ölümleri temel problemlerdir. Akşehir gölündeki su seviyesi azalmaya başladıktan sonra bu problemler ortaya çıktı. 1968-1975 yılları arasında şu anki Yunak yolunu aşacak şekilde taşkınlar oluşmuştu. Daha sonra göl geriye çekilmeye başlamıştır. Bu nedenle çeşitli canlı ve kuş ölümleri ortaya çıkmıştır. Akşehir gölü alttan beslemeli bir göl değil yüzeydeki sularla beslemeli bir göldür. Akşehir İlçe Tarım, Konya İl Tarım, Kaymakamlık ve Konya İl Genel Meclisi bu problemlerin tamamını bilmektedir. Geçen yıl yüz binlerce kuş ölümleri yaşanmıştır. Bölgede Ağustos aylarında gölde suyun en az olduğu zamandır. Bu mevsimlerde kalan organik artıklar çürüdüğü için kuşların oluşan metan gazından öldüğü düşünülmektedir. Bu bölgede bazı yarıklara ateş tutulduğu zaman yanmalar meydana gelmektedir. Bunlar gözlemdir, bilimsel veri değildir. Kamuoyunu tatmin eden bilimsel bir veriye ulaşılabilirse, çözüm üretilip üretilmeyeceği ortaya çıkacaktır."