HORMON İLAÇ KALINTISI OLAN ÇİLEK TOHUM YERİNE FİLİZ VERDİ
Hormon kullanımı bitkilerde gen bozulmasına yol açtı. Hormon ilaç kalıntısı olan çilek tohum yerine filiz verdi. Ziraat mühendisi “yetişme mevsimi dışında kesinlikle sebze yemeyin “dedi.
Gaziantep in İslahiye ilçesinde markette satılan çilekte tohum olması gereken yerde filiz verince herkesi şaşırttı.
Marketten alınarak eve getirilen ve yenmek için yıkanan anormal çilek görenleri şaşırttı.
Çilek üzerindeki tohum yerlerinden fışkıran yapraklar görenleri şaşırttı. Daha önceleri alışık olunmayan irilikte çilek görüldüğünü anlatan tüketiciler ilk defa üzerinde yapraklı çilek görünce şaşırdılar. Son yıllarda sebzelerde artan ilaçlamadan arta kalan ilaçların oldukça etkili olduğuna yol açan yetkililer hormon ilaçlarının önüne geçilmesi gerektiğini belirttiler.
Ziraat Mühendisi Yüksel Şahin yaptığı açıklamada sebzede asıl tehlikenin hormon değil, ilaç kalıntıları olduğunu belirterek Türkiye'deki zirai ilaç ruhsatlarının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yüksel Şahin kamu oyunda gündeme gelen''sebzede hormon'' tartışmalarının yanlış yöne çekildiğini söyledi. Sebzede hormon kullanımının bugünün sorunu olmadığını belirten Şahin,''Yıllardır seralarda hormon kullanılıyor. Hormon, hatalı kullanıldığı zaman insan sağlığı açısından tehlikeli olur ama kurallarına göre kullanıldığında zararı olmaz'' dedi. Domotes ve patlıcanda hormonun çiçek döneminde verildiğini ifade eden Yüksel Şahin, bu dönemden hasata kadar 3 ay geçtiğini ve verilen hormonun bu süre sonunda insan sağlığı açısından tehdit oluşturmadığını belirtti.
Şahin, çilek, kavun, taze fasulyenin kendi kendisini dölleyebildiğini, bu nedenle de hormona ihtiyaç olmadığını ama birçok insan tarafından bunu kötü niyetle kullanıldığını söyledi.Sebze üretiminde asıl sorunun ''zirai ilaç kalıntısı'' olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu: ''Sebzede 'hormon' kullanımı yanlış yerlere çekiliyor. Bölgelerde hormon kullanımı azalıyor. Hormona karşı alternatifler geliştiriliyor. Bugün Antalya bölgesinde 15 bin dekar serada bambus arıları kullanılıyor. Bazı firmalar da, kendi kendini dölleyebilen patlıcan türlerini piyasaya sürmeye başladı. Asıl önemli olan sebzede ilaç kalıntısıdır. Sebzede ilaç kullanımına çok dikkat edilmeli. Hasat ile son kullanım sürelerine mutlaka uyulmalı. Tarımda ilaç kullanımı reçeteye bağlanmalı ve bu ilaçlar da ziraat mühendisleri tarafından yazılmalı. Zirai ilaç ruhsatları yeniden güncelleştirilmelidir.dedi Ayrıça Şahin Çileklerde görülen şekil bozuklukları genelde ilkbaharın ilk meyvelerinde görülür. Zira henüz yeteri kadar sıcak olmayan havalarda çiçekten meyveye dönüş sırasında meydana gelen ani ısı düşmeleri bu şekil bozukluğunun başlıca nedenidir.dedi. Şahin Pazardan alınan bütün meyve ve sebzelerin iyi yıkanması gerektiğini belirterek " kesinlikle mevsim dışında sebze yemeyin dedi.
haber27.com |