Yiyecekleriniz besin değerini ne kadar sürede kaybediyor?
Bugün yediğiniz bir balın besin değerinin 6 ay sonra da aynı olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uzmanlara göre, bazı yiyecekler besin değerini kısa sürede kaybedebiliyor.
EatingWell Magazine isimli dergide yer alan habere göre, özellikle bazı yiyecekler havayla, ısıyla ya da ışıkla temas ettiğinde çok hızlı bir şekilde besin değerini kaybedebiliyor. İşte bunlardan bazıları:
Portakal suyu: 1 hafta
Bir fincan portakal suyu tüm gün almanız gereken C vitaminin çoğunu karşılıyor. Hazır aldığınız yüzde 100 meyve sularının içindeki antioksidanın yararı en fazla 1 hafta sürüyor. Daha fazla C vitamini için, donmuş konsantre alın ve birkaç gün içinde tüketin. Çünkü bunlar ışığa ve havaya daha az maruz kalıyorlar.
Yeşil çay: 6 ay
2009 yılında Gıda Bilimleri dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, yeşil çaydaki katesin (bazı kanserlerin riskini azaltan antioksidan) miktarı zamanla azalıyor. 6 ay sonra, katesin seviyesi yaklaşım yüzde 32 oranında düşüyor. Yeşil çayı karanlık ve serin bir yerde hava geçirmeyen bir kapta saklarsanız vücudunuz için daha fazla antioksidan sağlarsınız.
Zeytin yağı: 6 ay
Sızma zeytinyağı: İçinde 45'ten fazla kalp dostu antioksidan bulunuyor. Fakat, sonra İtalya'da bulunan Foggia Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre depolandıktan 6 ay sonra etkisi yüzde 40 oranında düşüyor. Çünkü şişedeki oksijen baloncukları antioksidanları öldürüyor.
Bal:
Illinois Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, çiçek balının antioksidan gücünün 6 ayda yüzde 30 ile 50 arasında azaldığını belirlediler.
Sebzeler: 3-4 gün
Yapılan araştırmalar, dondurulmuş sebzelerin pazardan satın alınanlardan daha fazla besin değeri içerdiğini ortaya koyuyor. Bezelyenin içindeki şeker, dalından koparıldıktan 2,5 saat sonra nişastaya dönüşmeye başlıyor. Sebzeler toplandıkları yerden büyük şehirlere gelinceye kadar en az 3-4 gün geçiyor. Bu süre içinde sebzelerin besin değeri büyük oranda kayboluyor.
Sebzelerinizi piştikten sonra en fazla 1 gün buzdolabında bekletin ve 1 kez ısıtarak servis edin. Hazırlanırken de sebzeler kökleri kesildikten sonra yıkanmalı, sonra doğranmalı. Ayıklanan ve doğranan sebzeler bekletilmemeli. Pişirileceği suya ve karışıma atılmalı. Bekletmek C vitamini kaybına yol açar. Sebzeleri uzun süre pişirirseniz sebzenin lezzeti ve besin değeri kaybolur.
Balık:
4°C'lik buzdolabında 3 gün, 0-5°C'lik buzluklarda 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamak istiyorsanız -18°C'lik derin donduruculu buzdolaplarında ya da büyük derin dondurucularda hamsi, sardalya gibi küçük balıkları 3 ay; 3-4 tanesi bir kilogram gelen çipura,lüfer gibi balıkları ise 5-6 ay saklayabilirsiniz. Bir kilodan büyük balıkları ise 6 ile 8 ay arasında derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Et:
Taze etlerden kıyma ve küçük parça etler buzdolabında 1 gün, büyük parça etler ise taze olmak kaydıyla 2-4 gün saklanabilir. Pişmiş etler 2-4 gün içinde tüketilmeli (buzdolabında muhafaza edilmek koşuluyla) ve tekrar tüketilmeden önce iyice ısıtılmalıdır.
Kuru baklagiller:
Kuru baklagiller kuru bir ortamda, ışıktan uzak, ağzı kapalı bir kapta doğru bir şekilde saklandıklarında uzun süre muhafaza edilebilirler. Ancak 1 yıldan eski bir ürün satın alınmamalıdır. Çünkü 1 yıldan sonra ürünlerde bozulma başlar ve daha uzun süre pişmeleri gerekir.