Gribi meyve ve sebze ile yenin
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla grip vakalarında artış gözlendiğini belirten uzmanlar, vücudu dirençli tutacak ve bağışıklık sistemini güçlü kılacak meyve ve sebzelerin tüketilmesini istedi.
Havanın soğuması ile birlikte hastalıkların arttığını, kış mevsiminin insanların en çok gribe yakalandığı mevsim olduğunu belirten diyetisyen Şenay Turhan, "Halsizlik, isteksizlik, boğaz ağrısı ve yorgunluk, gribal enfeksiyonda en sık görülen belirtilerdir.
Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, bu dönemde çok önem kazanmaktadır.
Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise; yeterli ve dengeli beslenme ile antioksidan besinlerce zengin beslenme yer almaktadır. Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmekle devamlılık kazanır. Gripte genellikle turunçgiller tüketilir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler C vitamininden zengindir. Salatalar ve meyve suları, C vitamini kaybını önlemek için tüketilmeden hemen önce hazırlanmalı" dedi.
Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce bol su ile yıkanması gerektiğini ifade eden Turhan, "Her gün 1 bardak portakal ya da greyfurt suyu idealdir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşil biber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini de güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde diğer önemli bir antioksidan vitamin olan E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, tahin ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmelidir. Kuru baklagillerin protein kalitesini artırmak için tahıllarla ve C vitaminiyle zengin besinlerle tüketilmesi daha yararlıdır. İmkan dahilinde günde bir avuç fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar yenilmelidir" diye konuştu.
Yumurtada bol protein bulunduğunu eden Turhan, "Alerji veya hastalık nedeniyle tüketilmemesi gerekilen durumlar haricinde her gün iyi pişmiş olarak bir adet tüketilmesi yararlıdır. Kış aylarında vücudun D vitamini ihtiyacını karşılanması güçleşmektedir. Balık, çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot minerallerinden alınmalıdır. Çinko, enfeksiyonların sıklığını azaltmaktadır. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer en zengin hayvansal kaynaklarıdır. Fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir, kurubaklagiller çinkodan zengin bitkisel kaynaklardır" dedi.
Kahvaltıda tüketilen bal ve limonlu ılık çayların vücut direncini artırdığına dikkat çeken Turhan, "Ayrıca kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ısırgan otu çayı gibi antioksidanca zengin bitki çaylarını limonla zenginleştirerek tüketmeliyiz. Soğan ve sarımsak gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendirmekte, nane vücuda giren grip mikrobuna karşı savaşmaktadır" dedi.
Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük en az 3 öğün yemek yenmesini öneren Turhan, "En önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısında, süt, yumurta veya peynir gibi protein içeren besinlerin yanında vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi önemli" tavsiyelerde bulundu.(İHA)