Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin genel tatil harcamalarında restoranların aldığı payın düşük olduğu gerçeğinden hareket eden restoran sahipleri, Barcelona ve Paris'teki gibi gastronomi etkinlikleriyle yabancı turistin yeme içme harcamalarını artırmayı planlıyor.
Turizm Restoran ve Kulüp Yatırımcıları İşletmecileri Derneği (TURYİD) Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la dün İstanbul'da biraraya gelerek, Türkiye'deki yeme içme sektörünü değerlendirdi. Geçen yıl İstanbul'a gelen 7 milyon turistin sadece 200 milyon dolarlık döviz bıraktığını vurgulayan TURYED Başkanı Barış Tansever, "Oysa Paris'e giden 26 milyon turist İstanbul'a gelenlerin tam 40 katı para harcıyor. Barselona'ya giden bir turist harcamalarının yüzde 30'unu, Paris'te ise yüzde 55'ini yeme içmeye harcıyor. İstanbul'da ise bu rakam yüzde 10'larla sınırlı. İstanbul'u turistin yeme içme ve eğlence merkezi haline getirmek için konsept yatırımlara ihtiyaç var" dedi.
Kültür başkenti önemli fırsat
İstanbul'u Paris ve Barcelona gibi milyonlarca turist çekebilen bir dünya başkenti haline getirebileceklerini söyleyen TURYİD Başkanı, "Bugün dünyanın en iyi 10 restoranından 3 tanesi İspanya'da ise bu İspanyolların yıllar öncesinden gastronomiye önem vermeleri ve bunun sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Barcelona'da yılda 100'den fazla gastronomi etkinliği bir dizi kültürel etkinliklerle birlikte düzenleniyor. Bu şekilde İspanya'yı Avrupa'nın gastronomi başkenti haline dönüştürdüler. Türkiye'nin de bu yolu izlemesi gerekir. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul bu bakımdan önümüzde büyük bir fırsat olarak duruyor" dedi.
İstanbul'da yeme içme kültürünü oluşturmak için bir dizi etkinliğe imza atmak istediklerini dile getiren Tansever, "Bugün Bakan Günay'dan gasronomiyle ilgili bir plan yapmasını istedik. İstanbul'da iş garantili aşçılık okulları açmak istiyoruz. Yeme içme endüstrisinin önemini anlatmak istiyoruz toplumumuza. Bugün ABD'de hayatının bir döneminde restoranda çalışmamış tek kişi bile bulamazsınız. Obama bile bir dönem restoranda çalışmış. Bizde ise garsonluk, aşçılık ayıp gibi görülüyor. Bu önyargıyı yıkmalıyız" dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcilerin KOBİ kapsamına alınmasına yönelik taleplerin ay sonunda gerçekleşeceğini söyledi.
Referansgazetesi.com |