Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kurban etini dinlendirin
 
Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, kurban etlerinin uygun bir ortamda dinlendirildikten sonra buzdolabına konulması gerektiğini söyledi.
 
Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, Kurban Bayramı'nda kesilecek kurban etlerinin en iyi şekilde saklanması ve doğru tüketilmesinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Yapısal özelliğinden dolayı çok çabuk bozulabilen etler, buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabilir. Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre, buzdolabında ise -2 derecede bir hafta saklanabilir" dedi.
 
Birtakım mikroorganizmaların üremesine sebep olduğu için çözülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğine dikkat çeken beslenme uzmanı Mutlu, buzdolabından veya dondurucudan çıkarılan etin hemen pişirilmesi gerektiğini, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde poşete konularak buzdolabında saklanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.
 
"ETİ DİNLENDİREREK ET YERİNE KAS YEMEKTEN KORUNUN"
 
Kurban kesilir kesilmez etinin direkt buzdolabına konulmasının etin lastik gibi sert olmasına sebep olacağını söyleyen Mutlu, "Et yerine kas yememek için etleri parçalar halinde temiz kaplara koymalı ve daha sonra güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli.
 
Dinlendirilen et daha sonra buzdolabına kaldırılmalı" şeklinde konuştu.
 
Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmaması gerektiğini vurgulayan Mutlu, buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmediğini aktardı. Mutlu, bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme
görülebileceğini ifade etti.
 
"RENGİ YEŞİLE DÖNDÜYSE TÜKETMEYİN"
 
Saklama koşullarından dolayı kurban etinin yeşillenme görülen kısımlarının kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Özel Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Mutlu, kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değiştiğini söyleyerek normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gün saklanabileceğini bildirdi. Mutlu, bu sürenin kıymada genellikle 3 günü geçemediğini sözlerine ekledi.
 
Etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabında veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulması halinde soğuk kasılması denilen durumun ortaya çıktığını da anlatan Mutlu, "Düzensiz kasılmalar nedeniyle et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sertleşir ve lezzet kaybı görülür" dedi.(İHA)

Ekleme Tarihi
07.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız