Türkiye'de şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor.
Son 8 yılda çocuklarda görülen obezite sıklığı yüzde 5'ten yüzde 10,5'e çıkmış durumda. Prof. Dr. Şükrü Hatun, şişman çocukların diyabet hastalığı riski taşıdığını söylüyor. Hatun, abur cubur beslenme, aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi ve hareketsizliğin obeziteye, şişmanlığın da diyabete yol açtığını belirtti.
-Her yıl yaklaşık 2 bin çocuk diyabet hastalığına yakalanıyor. Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükseldi. Bu oran yüksek ekonomik grupta yüzde 16,3'e çıktı. Yani her 10 çocuktan biri aşırı kilolu. Ülkemizde 17 binden fazla çocuk diyabet hastası.
Çocuklarda görülen diyabet, yakın takip gerektirmesi nedeni ile haftada 7 gün ve 24 saat bakım istiyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, bu çocukların günde 4 kez kan şekerlerine bakmak ve buna göre günde 4 kez insülin enjeksiyonu yapmak durumunda olduğunu söylüyor. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren bu çocuklar, okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamaları, insülin yapmak için uygun ortamların olmaması, kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda acil tedavi yapılamaması ve en önemlisi bazı çocuklara arkadaşlarının ve öğretmenlerin empati ile yaklaşmaması ciddi sorunlar oluşturuyor.
Prof. Dr. Hatun, Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığının 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükselmesine dikkat çekiyor. Bu çocukların bazıları erişkin dönemde obezite veya diyabet riski taşıyor. Prof. Dr. Hatun, çocuklardaki şişmanlığın büyük ölçüde abur-cubur olarak bilinen kalorisi yüksek besinlerin ve şekerli içeceklerin tüketilmesine, hızlı yemek yemeye ve hareketsiz yaşam biçimine bağlıyor.
Bazı öğretmenlerin diyabet konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları için 'diyabetli çocukların sorumluluklarını almama' gibi bir tutum gösterebildiğini ve spor, gezi gibi okul aktivitelerine bu çocukları almayabildiğini bildiren Hatun, ''Bu sorunlar nedeniyle özellikle ilkokul çağındaki bazı diyabetli çocukların anneleri, bütün günü çocuklarının okulunda ve yakınında geçirmektedir. Bu sorunların azaltılması için diyabetli çocukların okul yetkililerine ve öğretmenlere eğitim yapılması gerekmektedir.'' dedi.
60 bin okulda diyabet ve şişmanlık eğitimi başlıyor
Türkiye'de bir ilk olan ve geçtiğimiz sene hayata geçirilen "Okulda Diyabet Programı" (ODP) çerçevesinde öğretmenlerin ve öğrencilerin çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında eğitilip bilinçlendirilmesi ve bu yolla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve Sanofi-Aventis tarafından desteklenen "Okulda Diyabet Programı" ile hedef, Türkiye'de 750 bin öğretmen ve 17 milyon öğrenciye ulaşarak çocuklarda diyabet belirtileri ve şişmanlık konusunda farkındalık oluşturmak.
81 ilde düzenlenecek olan 14 Kasım 2011 diyabet etkinlikleri kapsamında Türkiye'deki ilköğretim okullarında "Çocuklarda Diyabet", "Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme" gibi konuların işlendiği eğitim filmleri ile eğitim yapılacak. Ayrıca öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için eğitim toplantıları düzenlenecek.
Şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı varsayılan Türkiye'de çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeyde bir bilinç oluşturulması amacıyla hazırlanan "Okulda Diyabet Programı"nın diğer adımlarını ise "Beslenme Dostu Okul Sertifikasyonu" ve "Diyabetli Çocuklara Burs Programı" gibi projeler oluşturuyor.
"Okulda Diyabet Programı" eğitim platformuna ve eğitim filmlerine http://www.okuldadiyabet.org/egitimPlatformu/ adresinden ulaşılabilmektedir. İSTANBUL AA, AİLE SAĞLIK